Arbeidsliv

Ti spørsmål og svar om ferie

Sommerferien nærmer seg med stormskritt. Vårt juristpanel svarer på lesernes spørsmål om ferieavvikling.

Publisert Sist oppdatert

Klikk på overskriftene for å se fullstendige spørsmål og svar.

Hvor mye feriepenger har jeg krav på ved 5 ukers avtalt ferie?

Spørsmål: På min arbeidsplass har vi 5 ukers ferie, men kun 10,2 % feriepenger. Er dette lov?

Nyutdannet

Svar: I ferieloven er reglene om feriepenger og feriefritid adskilt i to forskjellige kapitler, men er likevel ment å utfylle hverandre slik at arbeidstaker gis inntektskompensasjon i ferieperioden. Ferieloven gir arbeidstaker rett på minst 25 virkedager ferie, og siden lørdager regnes som virkedager blir dette i praksis 4 uker og 1 dag ferie per år. Videre gir ferieloven arbeidstaker krav på feriepenger med minst 10,2 %. Feriepenger som utgjør 10,2 % av feriepengegrunnlaget er ment å kompensere for 25 virkedager ferie. Når dere har avtalt ferie ut over lovens minstekrav, bør det presiseres at de 5 ekstra virkedagene i så fall er ferie uten feriepengegodtgjørelse. Arbeidsgiver kan ikke pålegge dere å ta ut ferie ut over 4 uker og 1 dag når dette ikke kompenseres.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Kan jeg kreve feriepengene utbetalt før?

Spørsmål: Jeg sluttet i en jobb nylig, som jeg kun har jobbet i dette året. Jeg har behov for å få feriepengene som jeg har opparbeidet i år utbetalt nå. Jeg har spurt arbeidsgiver om jeg kan få feriepengene mine nå, men de sier at de kun utbetaler feriepenger i juni, påfølgende år. Må jeg vente til juni 2018, eller kan jeg kreve feriepengene utbetalt nå?

Tilkallingsvikar

Svar: Når du har sluttet i en jobb kan du kreve alle opptjente feriepenger utbetalt ved arbeidsforholdets avslutning. Feriepengene skal utbetales siste vanlige lønningsdag før fratreden eller ved avsluttende lønnsoppgjør. Dette følger av ferieloven § 11 (3). Du kan kontakte arbeidsgiveren din skriftlig, og vise til bestemmelsen. Vær oppmerksom på at det blir trukket forskuddsskatt av feriepenger som utbetales i året de er opptjent. Feriepenger som utbetales året etter de er opptjent trekkes det normalt ikke skatt av. Feriepengene er likevel skattepliktig inntekt for mottakeren, og med i grunnlag for beregning av skatten for inntektsåret. Det som vanligvis skjer er at det trekkes litt mer skatt av de vanlige lønningene resten av året, for at det rent fysisk ikke skal trekkes skatt av feriepengene når de utbetales året etter. Du betaler med andre ord ikke mer skatt enn du ville gjort ellers, selv om du trekkes i skatt av feriepenger som utbetales samme år de er opptjent.

SBDL v/advokatfullmektig, Mona Mjøen McKiernan

Skyver ferie på permitteringstiden?

Spørsmål: Jeg er ansatt i en mekanisk bedrift, hvor det nå gjennomføres en del permitteringer pga. krisen i oljesektoren. Det spørsmålet som har reist seg er om arbeidsgiver også kan pålegge avviklet ferie i permitteringsperioden, og om slik ferieavvikling da forskyver permitteringsperioden tilsvarende.

Bekymret arbeidstager

Svar: Utgangspunktet er at ferie skal avvikles som normalt, selv om man er permittert. Dette gjelder i hvert fall ferie som allerede er avtalt før permitteringen varsles. Partene kan også bli enige om å flytte ferien etter de reglene som ferieloven setter. Feriefravær stopper for øvrig virkningen av permittering, både når det gjelder betaling av arbeidsgiverperiode og når det gjelder forbruket av tiden arbeidstageren kan permitteres uten lønn. I forbindelse med ferieavviklingen skal arbeidstager da selvsagt ha utbetalt feriepenger for den aktuelle ferien.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

Hva er reglene for overføring av feriedager?

Spørsmål: Jeg startet nylig som HR-konsulent i en privat virksomhet. Jeg har lagt merke til at flere av de ansatte har enormt mange feriedager til gode. Dette skaper dårlig stemning når tidspunktet for ferien skal fastsettes, da det er mange som nærmest forventer å kunne avvikle 6-7 ukers sammenhengende ferie på sommeren. De ansatte har 5 ukers ferie, men bygger seg ofte opp mye avspasering som de pleier å ta ut før feriedager. Hva er reglene for overføring av feriedager?

HR-konsulent

Svar: Arbeidstaker har både rett og plikt til å ta ut ferie hvert år. Arbeidsgiver har en plikt til å sørge for at arbeidstaker avvikler ferien i løpet av ferieåret. I henhold til ferieloven kan likevel inntil 12 virkedager av ferien overføres til neste ferieår, dersom det inngås skriftlig avtale om dette. Er det mer igjen av ferien som ikke er blitt avviklet må også dette overføres til neste ferieår. Arbeidsgiver skal så tidlig som mulig drøfte med de ansatte om tidspunktet for ferieavvikling. Blir dere ikke enige kan arbeidsgiver bestemme tidspunktet for ferien, likevel slik at arbeidstaker har krav på minst 2 måneders varsel. Dersom ansatte ikke tar ut all ferien kan arbeidsgiver innenfor styringsretten pålegge arbeidstaker å avvikle ferie, så lenge den ansatte får minst 3 uker (18 virkedager inkl. lørdag) sammenhengende ferie i perioden mellom 1. juni til 30. september. Når det gjelder den såkalte senioruka, 6 ekstra virkedager for personer over 60 år, bestemmer likevel den ansatte selv tidspunktet for når denne skal tas ut. I deres tilfelle kan en løsning være at virksomheten pålegger de ansatte å bruke feriedager før avspasering. Dersom det er et problem at de ansatte opparbeider seg mye avspasering, bør dere for det første vurdere om flere bør ansettes, slik at ansatte ikke jobber så mye utover avtalt arbeidstid. Dere kan også vurdere om dere skal endre på gjeldende avspaseringsordning, slik at opparbeidede plusstimer f. eks skal utbetales på slutten av året. Adgangen dere har til å endre på avspaseringsordningen beror på om dette er en del av de ansattes individuelle avtale, tariffavtale eller om den kun fremgår av personalhåndboken/praksis i bedriften. Dere bør gjøre det tydelig overfor de ansatte at overføring av feriedager krever avtale, og at dette i så fall maksimalt kan gjelde for 12 dager hvert år. Videre bør dere kommunisere at ferie kan pålegges avviklet.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Har jeg krav på feriepenger som frilanser?

Spørsmål: Jeg er ansatt på deltid i en bedrift, der jeg utfører oppdrag for ulike kunder. I kontrakten min står det at jeg er frilanser, og at jeg ikke får feriepenger eller overtidsbetalt. Jeg har hørt at man har krav på feriepenger, selv om noe annet står i kontrakten. Jeg har vel krav på feriepenger?

Student

Svar: Nei, hvis det er inngått en lovlig oppdragsavtale har du som oppdragstaker ikke krav på feriepenger. For inngåelse av oppdragsavtaler mellom oppdragstakere og oppdragsgivere er det i utgangspunktet avtalefrihet. Oppdragstaker har ikke de samme rettighetene som alminnelige arbeidstakere har etter bl.a arbeidsmiljøloven og ferieloven.

Vurderingen av om en person er å anse som oppdragstaker eller arbeidstaker har vært gjenstand for domstolsprøving i det siste, og innebærer en konkret vurdering av relevante forhold. Hva som står i kontrakten vil ikke i seg selv være avgjørende. Hvorvidt det foreligger et ansettelsesforhold, slik at arbeidsmiljøloven og ferieloven likevel kommer til anvendelse, beror på en konkret tolkning av tilknytningsforholdet. Relevante momenter vil være muligheter til å utøve styringsrett og gi instruksjoner, varighet, hvem som står for utstyr og driftsmidler, hvem som bærer risikoen for arbeidsresultatet, m.v. Jeg kan ikke vurdere om det foreligger et oppdragsforhold eller et ansettelsesforhold her uten å kjenne saken nærmere, men dersom du er i tvil kan du ta kontakt med fagforening eller advokat for en nærmere vurdering. Hvis du skulle være å anse som arbeidstaker vil du ha krav på feriepenger og overtidsbetalt.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Kan prøvetiden forlenges fordi arbeidstaker har vært på ferie?

Spørsmål: Vi har en ansatt som er i prøvetid, som vi merker ikke fungerer så godt i stillingen. Vi ønsker imidlertid å avvente situasjonen, da vi ikke føler vi har nok grunnlag (ennå) til å gå til oppsigelse. I forbindelse med ferieavviklingen skal vedkommende ta 4 uker ferie nå i juli. Når vedkommende da er tilbake i august vil det være kort tid igjen av prøvetiden. Kan vi forlenge prøvetiden siden arbeidstaker har vært borte på grunn av ferie?

Virksomhetsleder

Svar: Arbeidstakers prøvetid kan forlenges ved fravær, dersom vedkommende er orientert om adgangen til forlengelse skriftlig ved ansettelsen, og forlengelsen gjøres skriftlig og før utløpet av prøvetiden. Prøvetiden kan for øvrig kun forlenges med en tilsvarende lengde som fraværet. Fraværet kan ikke skyldes arbeidsgiver. Typiske eksempler på fravær som gir grunnlag for forlengelse av prøvetiden er sykdomsfravær, svangerskapspermisjon, militærtjeneste m.v. Ordinær ferieavvikling er en naturlig og lovpålagt del av et løpende ansettelsesforhold, som neppe vil gi grunnlag for forlengelse av prøvetiden utover lovens maksimale grense på seks måneder.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Ferie hos ny arbeidsgiver?

Spørsmål: Det begynner en ny ansatt hos oss 1. september i år og vi er glade for å få ham med på laget vårt. Han har imidlertid i forkant av jobbstart sendt meg en e-post og bedt om å avvikle ferie i en uke i oktober. Kan han kreve å ta ut ferie år?

HR Manager

Svar: Den ansatte har som utgangspunkt både rett og plikt til å avvikle ferie selv om han begynner i ny jobb. For å kunne kreve ferie hos ny arbeidsgiver, er forutsetningen at han ikke har avviklet full ferie hos tidligere arbeidsgiver.

Arbeidstaker som tiltrer senest 30. september i ferieåret kan kreve full ferie (25 virkedager) innen utløpet av samme ferieår. Det betyr at dersom den nyansatte har en uke igjen av sin ferie, så er utgangspunktet at denne skal avvikles innen året. Dersom han har mer enn en uke ferie igjen, så skal han som utgangspunkt ta ut hele den resterende ferien innen 2016.

Tiltrer man etter 30. september, har man likevel krav på minst en uke ferie samme år, med mindre man allerede har tatt ut full ferie hos tidligere arbeidsgiver.

SBDL/ advokat Marianne Gjerstad

Hva kan arbeidsgiver pålegge av ferie?

Spørsmål: Hei! Kan jeg pålegge arbeidstakere å ta fire uker ferie om sommeren? Det er på sommeren vi har minst behov for folk på kontoret, og det blir fort kritisk lite folk ut fra behovet hvis de tar ferie ellers i året.

Allmennlege på fastlegekontor

Svar: Svaret er i utgangspunktet ja. Så fremt det ikke er avtalt noe annet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, følger det av arbeidsgivers styringsrett å kunne pålegge tidspunkt for feriefastsetting.

Ferieloven presiserer at man skal drøfte feriefastsettingen i god tid med arbeidstaker. Kommer man ikke til enighet, er det likevel arbeidsgiver som bestemmer. Videre er det slik at arbeidstaker kan kreve at hovedferien på 18 virkedager avvikles innenfor perioden 1. juni til 30. september, og at restferien på 7 dager avvikles samlet innenfor resten av ferieåret.

SBDL v/advokatfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy

En ansatt har gjort en feil og påført bedriften tap. Kan vi trekke han i feriepengene?

Spørsmål: En av våre ansatte har påført oss et stort økonomisk tap, da han glemte å videreformidle en bestilling han fikk inn som medførte at vi mistet et oppdrag. Vi har som følge av dette tapt i hvert fall kr. 30.000, som vi har varslet den ansatte om at vil bli trukket av feriepengene hans. Den ansatte har gjennom sin fagforening sendt oss et brev og skrevet at det ikke er grunnlag for å trekke han i feriepengene. Kan vi trekke han i feriepengene?

Daglig leder

Svar: Nei, dere kan i utgangspunktet ikke trekke ansatte i lønn eller feriepenger. Ved erstatningskrav er det et krav om at den ansatte skriftlig har erkjent erstatningsansvar, eller at dette er fastsatt ved dom, for at dere lovlig kan trekke dette av feriepengene. Generelt kan jeg si at det skal mye til for at arbeidstakers forsømmelser når det gjelder videreformidling av bestillinger kan medføre et erstatningsansvar for den ansatte. Slike forsømmelser kan imidlertid gi grunnlag for å følge den ansatte opp nærmere og evt. gi en advarsel. Dere bør også gjennomgå rutinene deres for å se om dere kan ha tydeligere instrukser overfor de ansatte når det gjelder kommunikasjonen knyttet til nye oppdrag.

SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan

Må de ansatte ta ferie?

Spørsmål: Vi har ansatte som arbeider i turnus, der de jobber noen uker på, med lange dager, og deretter har noen uker fri. De ønsker ikke å avvikle ferie, og sier de får nok fri på grunn av hvordan turnusen er lagt opp. Kan de slippe å ta ut ferie i år siden de ikke ønsker det? I vår virksomhet er det avtalt 5 uker ferie.

Personalansvarlig

Svar: Nei, arbeidstaker har plikt til å ta ut ferien. Det følger av ferieloven at arbeidstaker er pålagt å avvikle 25 virkedager ferie per år, som i praksis innebærer 4 uker og 1 dag, siden lørdag regnes som virkedag. Siden dere har en avtale om 5 uker ferie i deres virksomhet, kan dere dermed avtale at arbeidstakerne kun skal ha 4 uker og 1 dag ferie, siden de ønsker å ha minst mulig ferie. Arbeidsgiver plikter å legge til rette for at ferien avvikles. Det innebærer at dersom de ansatte ikke vil ta ferie, kan arbeidsgiver pålegge at ferien tas ut. Arbeidstaker har krav på at minst 3 uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september, og tidspunktet for ferien skal drøftes med arbeidstakeren i forkant. Blir dere ikke enige, bestemmer arbeidsgiver tidspunktet for ferien, og arbeidstaker har krav på minst 2 måneders varsel om tidspunktet for ferien.

Det kan gjøres unntak dersom de ansatte ikke har full feriepengeopptjening. Da kan de i så fall kreve at de kun skal ha ferie tilsvarende den delen feriepengene dekker. Dersom virksomheten deres holdes stengt deler av året i forbindelse med ferieavvikling, kan arbeidstaker uten feriepengeopptjening likevel pålegges å ta ut ferie. Det kan gjøres unntak for arbeidstaker som er i foreldrepermisjon, eller dersom det oppstår sykefravær i forbindelse med ferieavviklingen. Dersom arbeidstaker vil ha minst mulig ferie, er en løsning at dere inngår skriftlig avtale om overføring av ferie til neste ferieår. Det kan maksimalt avtales at 12 virkedager (2 uker) overføres, som da må avvikles til neste år.

SBDL v/advokatfullmektig, Mona Mjøen McKiernan

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Arvid R. Ødegård, begge partnere i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund, svarer hver uke på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Les alle spørsmål og svar her!

(Illustrasjon: Roundicons from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY)

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS