Arbeidsliv

Slik avgjør du om du passer i jobben

Publisert Sist oppdatert

Du har fått et jobbtilbud. Skal du ta det?

På jobbintervjuet er jobben din å skaffe deg et jobbtilbud. Når du får det har du en ny oppgave – avgjøre om du passer inn.

Det krever litt forarbeid, skriver journalist og foreleser Rebecca Knight hos Harvard Business Review. Hun har samlet sammen eksperttips fra de strategiske rådgiverene Claudio Fernandez-Araoz og John Lees om hva man kan gjøre for å forsikre seg:

Snakk med dine potensielle kolleger

Snakk med så mange av dine potensielle kolleger du kan, og spesielt de du kommer til å jobbe mye sammen med. Spør dem hva de jobber med for øyeblikket, hva de prøver å oppnå, hva som står i veien for det og om de får nok tid og ressurser til å gjøre en god jobb.

Svarene du får kommer til å si mye om hvilket miljø som eksisterer på arbeidsplassen, sier Fernandez-Araoz og Lees.

Be om å en «audition»

Det kan være nyttig å se hvordan du jobber sammen med dine potensielle kolleger før du godtar jobben. For å forsikre deg om at du jobber godt sammen med dem kan du for eksempel spørre om du kan komme innom noen timer og jobbe sammen med dem på en prosjektoppgave eller i en idémyldringsfase. Da får man fort smaken på om kjemien stemmer, sier Lees.

Lær sjefen å kjenne

Forholdet til sjefen er viktig, spesielt dersom firmaet er av mindre størrelse. Det er derfor viktig å bruke litt tid på å lære sjefen å kjenne før du takker ja til jobben, sier Fernandez-Araoz. Han foreslår å sette seg ned med sjefen og ha en lang samtale om planene og visjonene hen har for organisasjonen, og i tillegg be om hva hen ser etter i en ansatt. Hva blir for eksempel sett på som godt arbeid og ikke?

Snakk med utenforstående

I tillegg til å snakke med potensielle kolleger kan det være lurt å snakke med andre, objektive personer. Hør med venner, tidligere kolleger, konsulenter, rådgivere. Bruk nettverket ditt for det det er verdt, sier Lees.

Se lenger enn den første stillingen

Det kan være lurt å se litt lenger enn de første ett til to årene av en organisasjon. Spør din potensielle leder om hvilke utviklingsmuligheter som finnes i organisasjonen.

Deretter er det opp til deg selv, sier Fernandez-Araoz og Lees. Lytt til magefølelsen. Er dette organisasjonen du vil inn i nå? Er det riktig bruk av evnene dine?

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS