Arbeidsliv

Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. direktør i NHO Service og Handel.

Færre syke i privat enn i offentlig sektor – hvorfor?

Private virksomheter har betydelig lavere sykefravær enn offentlige i de samme bransjene. Men hvorfor er det slik? Ny forskning gir oss verdifulle svar, skriver Anne–Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Publisert Sist oppdatert

To ubestridte fakta:

  • Sykefraværet i Norge er høyt, sammenlignet med alle land det er naturlig å sammenligne seg med.

  • Sykefraværet i Norge er betydelig større i offentlig sektor enn i privat sektor.

Den svenske legen og statistikeren Hans Rosling utga nylig, post mortem, en bok som heter "Factfulness" – full av fakta. Hans hovedpoeng er at mennesker har en tendens til å kortslutte når vi trekker konklusjoner, og at dette er skadelig for vår oppfatning av verden. For eksempel vil vi anta at hvis noe var ille før, er det nok blitt verre nå, enten det er voldsrater, barnedødelighet eller utrydningstruede arter. Sannheten er at tiltakene som er blitt satt i gang ofte har fungert, og at mye er i bedring. Verden er med andre ord ikke alltid så dyster som vi tror.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS