Arbeidsliv

Har du et prosjekt som du stadig utsetter?

Prioriter å komme deg over det første hinderet.

Publisert Sist oppdatert

Utsettelsesadferd, eller prokrastinering som de kaller det på fagspråket, er vel noe de fleste bedriver fra tid til annen. Du vet du har en oppgave du skulle ha gjort, men skyver på den. Igjen og igjen. For noen blir utsettelsene imidlertid så mange og hyppige at det blir et problem.

Forskere fra Universitetet i Tromsø som har studert utsettelsesadferd har hos psykologisk.no sammenlignet utsettelsesadferd med angst: Man vet at man har et problem, men ser ikke hvordan det kan løses.

Legg lista lavt nok

Harvard Business Review skriver i et av sine daglige management-tips at det å løse oppgaven som utsettes ofte ikke er så ille som vi tror, når vi først kommer i gang, og viser til at utsettelsesadferd noen ganger rett og slett handler om å komme seg over det første hinderet.

«Istedenfor å tvinge deg selv til å gjennomføre hele oppgaven med en gang, konsentrer deg om den første delen av den», skriver de, og oppfordrer utsettere til å sette av tid. Gjør en vurdering: Kan du konsentrere deg om den første delen av denne oppgaven i en time? Eller 30 minutter? Bestem deg for et tidsintervall som er så lite at det ikke virker avskrekkende.

Bestem deg deretter for hvilke deloppgaver du skal gjennomføre; et minimum. Kanskje er det å skrive noen få setninger, lese noen få sider eller noe annet som er lett å gjennomføre. Poenget er at du greit skal kunne gjennomføre uten å falle tilbake til mønsteret der du utsetter.

Bestem deg for et tidsintervall som er så lite at det ikke virker avskrekkende

Ille så ille som du tror

Moralen bak tipset er at bare du kommer i gang, så vil du sannsynligvis se oppgaven som mer håndterbar og mindre omfattende enn du gjør når du bare går og tenker på den. Og – når du først har begynt, øker sannsynligheten for at du senere vil fortsette.

Harvard Business Review har hentet tipset fra «5 research-based strategies for overcoming procrastination» av Chris Beiley. Psykologisk.no viser til at en av de mer kjente forskerne på utsettelsesadferd, Timothy Pychyl, gir samme råd: «Bare kom i gang»

Powered by Labrador CMS