Arbeidsliv

Hva ville Gerhardsen ha gjort? Mimir Kristjansson forsøker å svare.

Hva ville Gerhardsen ha gjort?

– Det er på en måte Einar Gerhardsens arv som er i ferd med å dø.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Mimir Kristjansson. Klassekampens pappapermiterte nyhetssjef lanserte onsdag boken «Hva ville Gerhardsen gjort», der han analyserer Arbeiderpartiets dårlige valgresultat og forsøker å identifisere hva partiet bør gjøre for å komme på offensiven igjen.

Kristjansson bruker Einar Gerhardsen som utgangspunkt i sine analyser, og spør retorisk «hva ville Gerhardsen ha gjort» når han drøfter dagens politiske utfordringer.

Løsarbeidersamfunnet er tilbake

Foto Sentralt spørsmål? Mimir Kristjansson har skrevet bok om veien videre for Arbeiderpartiet. (Manifest forlag)

Han er enig i Knut Arne Sandens analyse om «den norske modellens langsomme død». Og trekker selvsagt linjene tilbake til Einar Gerhardsen:

– Den norske modellen er en av de tingene Einar Gerhardsen var mest stolt av. Og noe av dette er nå i ferd med å gli bort, uten at vi helt skjønner hvordan, sier Mimir Kristjansson.

Han trekker fram et eksempel fra boken sin: I mellomkrigstiden var det mange som skaffet lastebil for å forsøke å leve av transporttjenester. Resultatet var at de underbød hverandre i en «hensynsløs og ukontrollert konkurranse». Etter krigen ryddet Gerhardsen & co opp, og regulerte lastebilbransjen.

– Dette er Uber, sier Kristjansson.

– Løsarbeidersamfunnet er på vei tilbake. Og det var Gerhardsen og hans folk helt sikre på at de hadde avskaffet en gang for alle.

Les mer:

Mimir Kristjansson mener å merke en slags «30 talls-følelse» blant mange i dag. Det handler ikke om at vi sulter eller mangler tak over hodet, men om en gryende utrygghet og usikkerhet.

– I dag mener folk at ungene deres vil få det verre enn dem selv. Det er noe vi ikke har sett på mange år.

Han ville møt dagens utenforskap med å tilby folk jobb, og ikke et kurs i kompetanseutvikling

Gi folk jobb

– Men da er spørsmålet: Hva ville Gerhardsen ha gjort?

– He, he. Jeg tror han ville skapt jobber. Han ville brukt statens penger til å bygge ny industri. Han ville møt dagens utenforskap med å tilby folk jobb, og ikke et kurs i kompetanseutvikling.

– Her tror jeg den store forskjellen mellom dagens Ap og Gerhardsens Ap ligger. Det er ikke noe bedre stilt i andre partier, men det blir bare mye tydeligere i Ap, sier Mimir Kristjansson.

Han tror også at Gerhardsen ville stanset den store arbeidsinnvandringen vi har sett de seneste årene. Den har medført at fagforeningsandelen i byggebransjen har rast, ført med seg både sosial dumping og framvekst av en rekke useriøse aktører.

– Jeg tror ikke Gerhardsen ville akseptert dette. Han ville sett på det som et kappløp mot bunnen, og forsøkt å stoppe det, sier Mimir Kristjansson.

Powered by Labrador CMS