Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kan jeg pålegge ansatte å ta ut ferie før avspasering?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Når sommeren nå nærmere seg er det flere av våre ansatte som setter seg opp med en uke eller to sammenhengende avspasering i sommer, men som ikke setter seg opp på ferie. Avspasering har de jo opparbeidet og må få ta ut, men samtidig har vi en lovpålagt plikt til å sørge for at de får ferie. Kan jeg pålegge dem å ta ut ferie før avspasering?

Arbeidsgiver

Svar: Ja, det kan du. Som du selv skriver så har du en plikt til å sørge for at arbeidstakernes gis ferie. Samtidig ligger det i utgangspunktet innenfor arbeidsgivers styringsrett å bestemme når arbeidstakerne kan avspasere. Dette tilsier at du kan pålegge dem å ta ut ferie før avspasering.

Et viktig hensyn for dere å ta her, er at det er enkelte forskjeller på å ha ferie til gode og avspasering til gode. For det første har arbeidstakerne krav på å få avvikle store deler av ferien samlet. Det gjelder ikke avspasering, der arbeidsgiver i utgangspunktet kan kreve at arbeidstakeren deler opp og tar ut avspasering som enkelttimer eller enkeltdager. For det andre er det slik at ferie som ikke blir tatt ut i løpet av ferieåret, overføres til neste ferieår. Dermed kan utfordringene bli enda større neste år, når de har enda mer ferie til gode. Avspasering kan derimot som oftest utbetales. Men dette vil kunne variere etter hva som er avtalt internt i deres bedrift.

SBDL v/advokatfullmektig Maria Eek Stefansson

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS