Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Kvinner får mest uønsket oppmerksomhet fra kolleger

I alt utsettes 5 prosent av kvinner i mannsdominerte yrker jevnlig for trakassering fra kolleger eller overordnede.

Publisert Sist oppdatert

Man har sett at en stor del av de kvinnedominerte yrkene befinner seg innenfor helse- og sosialsektoren, og at det i hovedsak er klienter eller pasienter som står bak vold, trusler og seksuell trakassering som disse yrkesutøverne opplever.

I mannsdominerte yrker rapporterer imidlertid kvinner i noe større grad om uønsket seksuell oppmerksomhet fra dem de jobber med. I alt utsettes 5 prosent av kvinner i mannsdominerte yrker jevnlig for slik trakassering fra kolleger eller overordnede, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Til sammenligning er det under 1 prosent av menn i kvinnedominerte yrker som opplever det samme. Det er særlig yngre kvinner som er utsatt. I de mannsdominerte yrkene opplever 9 prosent av kvinner under 40 år jevnlig uønsket seksuell oppmerksomhet fra kolleger eller ledere.

Kolleger står sjelden bak trakassering

Overgrep begått av kolleger er langt mindre utbredt enn av pasienter og klienter. Under 1 prosent, både blant menn og kvinner, har blitt utsatt for vold eller trusler fra kolleger eller overordnede.

Også når det gjelder seksuell trakassering, er det utenforstående, som kunder, klienter eller pasienter, som står bak mesteparten av den uønskede atferden. Ser man alle sysselsatte kvinner under ett, er det 2 prosent som oppgir at de jevnlig opplever uønsket seksuell oppmerksomhet fra kolleger eller ledere, mot 6 fra utenforstående.

Blant menn utsettes under 1 prosent jevnlig for seksuell trakassering fra personer de jobber med, mens 1 prosent trakasseres av utenforstående.

Powered by Labrador CMS