Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Mest vold og trusler i helseyrker

Det er oftest pasienter og klienter som står bak trakasseringen.

Publisert Sist oppdatert

Én av ti utsettes for vold, trusler eller seksuell trakassering på jobb, melder Statistisk sentralbyrå. Kvinner rammes oftere enn menn, men både menn og kvinner i helse- og sosialsektoren er mer utsatt enn andre.

Tidligere undersøkelser har vist at unge kvinner er særlig utsatt for seksuell trakassering i arbeidslivet, og at dette gjør seg gjeldende i flere ulike yrker. Tallene viser at unge og kvinner i tillegg er mer utsatt for vold og trusler på jobb enn menn og eldre arbeidstakere.

Unge kvinner rammes oftest

Til tross for at arbeidsmiljøloven gir arbeidstakere vern mot vold, trusler og trakassering, utsettes 9 prosent av sysselsatte for minst én av disse formene for utilbørlig atferd på arbeidsplassen.

6 prosent av sysselsatte kvinner og 2 prosent av menn har blitt utsatt for vold på jobb det siste året, mens 5 prosent av kvinnene og 2 prosent av mennene har opplevd trusler som var så alvorlige at de ble redde.

7 prosent av kvinner og 2 prosent av menn utsettes jevnlig for uønsket seksuell oppmerksomhet eller trakassering på jobb. Også andre undersøkelser har vist at kvinner er utsatt for flere tilfeller av både vold og trusler på arbeidsplassen enn menn.

I alle aldersgrupper oppgir en større andel kvinner enn menn at de har vært utsatt for slike hendelser, og andelen er størst blant kvinner under 30 år. I denne gruppen har hver femte sysselsatte vært utsatt for minst én av disse formene for utilbørlig atferd.

Disse yrkene er farligst

Det er blant personer som jobber innenfor helse- og sosialtjenester og overnattings- og serveringsvirksomhet, at andelen som opplever vold, trusler eller trakassering, er størst.

I helse- og sosialsektoren rammes både kvinner og menn, mens kvinner er mer utsatt enn menn i overnattings- og serveringsbransjen.

Sysselsatte i serveringsvirksomheter er særlig utsatt for seksuell trakassering. Innenfor helse- og sosialtjenester er det en relativt stor forekomst av alle typene utilbørlig atferd.

Også tidligere undersøkelser har vist at dette er spesielt utsatte bransjer, og at problemene er forbundet med sykefravær og at folk slutter i yrkene

Halvparten har blitt utsatt

Det er vernepleiere, miljøarbeidere og sykepleiere som er de mest eksponerte yrkene. Over halvparten av vernepleierne oppgir at de har opplevd minst én av disse typene atferd, mens det samme gjelder for rundt en tredjedel av miljøarbeiderne og sykepleierne.

Andre yrkesgrupper med betydelig eksponering for vold, trusler og trakassering er sikkerhetsarbeidere (som blant annet omfatter politi og vektere) og pleie- og omsorgsarbeidere.

Også grunnskolelærere, leger og psykologer er oftere berørt av slike problemer enn gjennomsnittet av sysselsatte.

Vernepleiere mest voldsutsatt

Vernepleiere er særlig eksponert for vold på arbeidsplassen. 46 prosent har opplevd dette i løpet av de siste tolv månedene.

Samtidig rammes en betydelig andel av vernepleierne også av trusler eller uønsket seksuell oppmerksomhet. Blant sykepleiere, miljøarbeidere, og pleie- og omsorgsarbeidere er alle de tre formene for ubehagelig kontakt omtrent like utbredt.

Et fellestrekk ved de mest utsatte yrkene er at dette er yrker der folk jobber med pasienter, klienter eller lignende.

Mange av disse yrkesgruppene forholder seg daglig til mennesker som er i en særlig sårbar livssituasjon – slik som innenfor helse- og sosialfeltet – eller med personer som er påvirket av rusmidler – slik som i serveringsbransjen.

Og det er i all hovedsak klienter, pasienter og kunder som står bak. En viktig forklaring på at yrkesgrupper som vernepleiere og sykepleiere er særlig utsatt, dreier seg altså om at de i større grad møter på voldelige og truende utenforstående på arbeidsplassen.

Leger opplever trusler

Ikke alle yrker i helse- og sosialsektoren er like utsatt. Leger opplever i større grad å utsettes for trusler enn snittet for sysselsatte, men rapporterer ikke om mer vold og trakassering enn andre. Det samme gjelder for «psykologer, prester og rådgivere innenfor sosiale fagfelt».

Sikkerhetsarbeidere, som politi og vektere, opplever oftere vold og trusler enn snittet for sysselsatte, men skiller seg i mindre grad ut med hensyn til seksuell trakassering.

Personer som jobber i salgs- og serviceyrker, melder oftere om seksuell trakassering, men er til gjengjeld sjeldnere utsatt for vold eller trusler.

Tidligere analyser har vist at servitører, som er ett av yrkene som inngår i kategorien serviceyrker, er særlig utsatt for seksuell trakassering.

Størst risiko for offentlig ansatte

Et annet kjennetegn ved yrkene med størst eksponering for vold, trusler og trakassering er at dette er yrker som i hovedsak befinner seg i offentlig sektor. I to av de mest utsatte yrkesgruppene, sykepleiere og vernepleiere, er ni av ti offentlig ansatte.

Blant offentlig sysselsatte jobber 2 prosent på en arbeidsplass der det verken er arbeidsmiljøutvalg, tillitsvalgte eller verneombud. Til sammenligning gjelder dette 15 prosent av dem som jobber i privat sektor.

Det er også en langt større andel i offentlig sektor – og i de mest utsatte yrkesgruppene – som selv er medlem av en fagforening.

Personer som jobber på arbeidsplasser med et godt vern mot arbeidsmiljøproblemer, er altså mer eksponert for overgrep og trakassering enn dem som jobber på arbeidsplasser uten slikt vern.

Det er en noe større andel i offentlig enn i privat sektor som har et usikkert arbeidsforhold, her definert som å enten være midlertidig ansatt eller mangle arbeidskontrakt.

Det er imidlertid ikke noe tydelig mønster når det gjelder sammenhengen mellom det å ha et utrygt arbeidsforhold og eksponering for vold, trusler eller trakassering.

Powered by Labrador CMS