Arbeidsliv

Menn med høy utdanning tar lengst pappaperm

Publisert Sist oppdatert

Menn med høy utdanning, god jobb og høy lønn er de som tar ut mest i pappapermisjon, selv om de har mest å tape både med tanke på inntekt og karriere. Det viser en ny, svensk studie.

I studien har Helen Eriksson, forsker i demografi ved Stockholms universitet, studert fedre som fikk sitt første barn i 2009 og tok ut pappapermisjon. I undersøkelsen sin finner hun store forskjeller basert på inntekt og utdanning. Leger, jurister og andre med høyt utdannings- og inntektsnivå tar ut i snitt 14 uker med foreldrepermisjon, mens fedre i lavtbetalte yrker som krever liten utdanning, bare tar ut sju uker permisjon i snitt.

Før mødre er trenden helt motsatt. Høyere utdanning og inntekt er lik mindre mammapermisjon.

Det er imidlertid ikke slik at dette betyr at alle fedre tar ut permisjonen sin her til lands. I Norge unnlot hele 24 prosent av fedre som fikk barn i 2014 å ta ut pappaperm i det hele tatt, eller de bare tok ut en liten del av den. Som i studien, så er det spesielt de med liten utdanning og lav inntekt som dropper å ta ut permisjonen, men her i landet er det også en annen gruppe som står over permisjonen: fedre med veldig høy inntekt. Dette skriver forskning.no.

Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Powered by Labrador CMS