Arbeidsliv

Det er eksoskjeletter som dette Ford nå vil ikle arbeiderne sine.

Menneske og robot smelter sammen hos Ford

Publisert Sist oppdatert

Et utbredt svar på tidens store spørsmål om hva robotene egentlig vil med jobbene våre, er at de i første omgang vil bidra til å gjøre mennesker bedre til det de allerede er gode på.

Bilprodusenten Ford tar nå et stort skritt i den retningen med innføringen av såkalte eksoskjeletter, basert på insektenes ytre skjelett, for flere av arbeiderne sine.

Draktene har ikke motor, men gir hver arm ekstra løftestyrke ved hjelp en rekke fjærer. Totalt gir drakten bæreren styrke til å løfte 7 kg ekstra med hver arm.

Den viktigste funksjonen skal være å redusere slitasjeskader for arbeidere som må utføre manuelt arbeid over hodet i lengre perioder.

TV-stasjenen CNBC dro til Ford for å teste draktene og kunne bekrefte at arbeidet føltes lettere

Gammel teknologi blir billigere

Ford er på ingen måte først i verden med å teste eksoskjeletter. Her er en sak fra ITavisen om hvordan man bruker drakter med ekstra løfteevne i japanske lagre. Og her er en fra Sør-Korea hvor arbeideren lett løfter 30 kg.

Både det amerikanske og russiske forsvaret har eksperimentert med eksoskjeletter i flere år.

I norsk helsevesen var det Sunnås som først fikk teste teknologien fra Ekso Bonics i 2012 da sykehuset fikk en donasjon på en million kroner. I 2017 fikk sykehuset enda et skjelett, også det fra en privat giver. Her skal teknologien brukes til hjelpe lamme med å gå.

Men når en stor industribedrift som Ford vurderer å bruke teknologien i sine fabrikker, tyder det på at kostnadene er på vei ned - og at robotene ikke tar over helt med det første.

Powered by Labrador CMS