Arbeidsliv

Flere tog kan bli innstilt under den politiske streiken, som varer fra klokka 10 til 13.

Politisk jernbanestreik gir små konsekvenser for passasjerer

Mellom klokka 10 og 13 går medlemmer i Norsk Jernbaneforbund ut i politisk streik. Streiken vil imidlertid gi små konsekvenser for togpassasjerer.

Publisert Sist oppdatert

Et tog fra Oslo til Stavanger med avgang klokka 11.25 blir imidlertid innstilt, og et tog fra Oslo til Bergen klokka 12.01 blir omtrent to timer forsinket fra avgang.

For lokaltog og regiontog på Østlandet blir følgene av streiken små, opplyser Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i NSB, til NTB.

Bakgrunnen for streiken er at rundt 500 renholdere og vedlikeholdsarbeidere risikerer å miste jobben sin når jernbanetrafikken på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen skal legges ut på anbud, og det er disse som går ut i politisk streik.

De aller fleste av de togansatte som blir berørt av konkurranseutsettingen, kommer til å bli med over til eventuelt nye selskaper som ledd i en såkalt virksomhetsoverdragelse. Men renholdere og vedlikeholdere er ikke sikret dette, ifølge Jernbanedirektoratet. Dermed er det fritt fram for en ny aktør å velge en annen og rimeligere løsning for renhold og vedlikehold.

De streikende skal ha en markering foran Stortinget klokka 11.

Både SV og Ap har uttrykt sympati med de streikende.

– Regjeringen lovet at jernbaneformen ikke skulle gå utover lønns- og arbeidsbetingelser. Nå løper de fra løftene. Streiken er nok et varsel om at Norge nå trenger en ny arbeidslivspolitikk for de mange vanlige arbeidsfolkene. Vi må gi arbeidsfolk tryggheten tilbake, sier Ap-nestleder Hadia Tajik i en epost til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken gikk i helgen ut og sammenlignet situasjonen innenfor togtrafikken med luftambulansekrisen i nord.

– De eneste som tjener på at renholdere og verkstedarbeiderne kan miste jobben, er selskapene som vinner anbudene, sa SV-lederen.

Powered by Labrador CMS