Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

– Skyldes lærertetthetsnormen regjeringen har innført

Publisert Sist oppdatert

Behovet for flere lærere betyr at undervisningssektoren opplever kraftig vekst. I tillegg fører olje- og gassnæringen og maritim sektor til at flere ingeniører flytter på seg fremover, viser FINN-jobbindeks.

Mens olje- og gassnæringen har steget med 89 prosent de fem første månedene, har maritim sektor lyst ut 67 prosent flere jobber. Særlig interessant er skole- og undervisningssektoren, der omfanget av utlysninger har vokst med 36 prosent siden jul.

– Noe kan nok forklares gjennom generasjonsskifte i sektoren, men mesteparten skyldes lærertetthetsnormen regjeringen har innført, sier Christopher Ringvold, jobbanalytiker og produktdirektør i FINN jobb.

Større mobilitet i skolene

FINN-prognosen for 2018 ser ut til å ende på 7 prosent, og mens det vil lyses ut ca. 250.000 stillinger i år, anslås det at antall ledige stillinger kommer til å øke med omtrent 9000 neste halvår. FINN spår også vekst i første kvartal 2019.

– Vi har holdepunkter for at alle disse tre næringene vil opprettholde etterspørselen i høst og utover våren. Det blir mer rift om de samme arbeidstakerne. Særlig i skolene vil vi se en større mobilitet. Det vil si at skoler kommer til å oppleve at lærere slutter for å få seg jobb andre steder. Høy etterspørsel etter arbeidskraft gir økt mobilitet, sier Ringvold

80 prosent av alle ledige jobber annonseres på FINN. Basert på historiske data og sesongvariasjoner er det med stor grad av sikkerhet mulig å beregne sannsynlig endring i ledige stillinger totalt.

– Historisk sett har hovedprognosen stemt godt med reell utvikling de siste årene, sier Ringvold.

Ingeniørene kommer til å være etterspurte fremover, tror Ringvold. Og det samme gjelder for maritim sektor.

– Etter at det løsnet for oljenæringen er det mange ingeniører som vender tilbake til sektoren etter et gjesteopphold i andre sektorer, sier Ringvold.

Øker mest på Nord-Vestlandet

Når det gjelder forskjeller mellom landsdelene er det Nordvestlandet som utmerker seg særskilt med 24 prosent vekst. Vestlandet for øvrig har også en god stim av ledige stillinger med 17 prosent vekst. På Agder går det tråere, etter et oppsving de siste årene. Her er veksten minus 0,5 prosent hittil i år.

I fjor utnevnte FINN Nord-Norge til årets opptur, og veksten har vært god. Det har vært 13 prosent vekst i antall utlyste stillinger hittil i år i Nordland, Troms og Finnmark.

Mens det i år tyder på å bli ca. 250 000 utlyste stillinger, var 2011 og 2012 “toppårene” med 272 000 stillinger. I 2013 ble det lyst ut 260 000 ledige jobber og i 2014-2016 ca 200 000 stillinger per år.

Powered by Labrador CMS