Arbeidsliv

Hjelper ikke sjefen din deg med å fremme karrieren? Slik gjør du det selv!

Slik fremmer du din egen karriere uten hjelp av sjefen

Publisert Sist oppdatert

En mentor kan være uvurderlig for å hjelpe deg å oppnå dine karrieremål og komme deg opp og frem i bransjen. Den første personen man gjerne ønsker som mentor er vår nærmeste sjef.

En god mentor gir råd og veiledning, samtidig som vedkommende hjelper oss med å utvikle potensialet i oss selv. Vi trenger noen som har troen på oss, helt til vi får selvtillit nok selv.

Disse menneskene fungerer som rollemodeller – vi søker inspirasjon til å oppnå det samme som de har gjort. Leder-coach Kristi Hedges, skriver i Harvard Business Review at hennes erfaring tilsier at det er uvanlig å finne en mentor i våre nærmeste ledere.

«Ledere mangler ofte gode menneskeferdigheter ellers er de for opptatt av å opprettholde sin egen status at de ikke ønsker å risikere å løfte frem andre mennesker,» skriver hun.

Så hva burde du gjøre dersom du ikke er en av de heldige som har en sjef som støtter deg? Hedges kommer med en rekke råd for deg som befinner seg i en slik situasjon.

Skap et team av mentorer

I stedet for å bare ha en person i ditt hjørne, bør du vurdere å sette sammen et team av mennesker som kan hjelpe deg med å fremme din karriere. Tenk stort og på tvers av alle nivåer og funksjoner – både innenfor og utenfor virksomheten din.

Se etter folk som har vært i bransjen lenger enn deg selv og som har oppnådd prestasjoner som du beundrer. Det hjelper å skrive ned de kvalitetene du ønsker å utvikle og matche disse med personene du ønsker å ha som mentor.

I fin måte å tilnærme seg en potensiell mentor på er å spørre om råd. Det å spørre om råd får folk til å virke mer troverdige, viser forskning fra Harvard Business School og Wharton School.

Når folk gir råd, blir deg mer invester i deg som person. Mentorskapet trenger ikke være en formell ordning, faktisk trenger ikke mentorene å vite hva rolle de spiller for deg.

Det å samle en gruppe mentorer, i stedet for å ha en fantastisk sjef, kan være en fordel. Hvis du er for avhengig av en person, kan du mislykkes med å skape et bredt nettverk og ende opp med ingenting dersom sjefen forlater selskapet. Du unngår også å bli dratt med i dragsuget dersom sjefen skulle ende opp med å bli en piraja i bransjen.

Vær synlig

Du må finne din egen plattform å vise deg frem dersom sjefen din ikke tar på seg denne oppgaven. Se etter tverrfunksjonelle eller interne prosjekter hvor de involvertes prestasjoner vil bli synlig. Hvis et slikt prosjekt ikke eksisterer, skap et som retter seg mot selskapets verdier eller visjon, eller som løser et problem.

«En klient av meg valgte å sette ned en arbeidsgruppe for mangfold og inkludering for å finne ut hvorfor selskapet ikke tiltrekker seg mangfoldig talent på ledernivå, til tross for at dette var en prioritet i bedriften. Hun brukte sitt lederskap og strategiske ferdigheter til å drive prosessen og presenterte funnene for konsernsjefen. Hun endte opp med å få ansvaret for mangfold og inkludering i hele virksomheter,» skriver Hedges.

Finn ut hvem som har stor påvirkningskraft i selskapet og tilby å hjelpe dem. Se på hva du kan tilby dem i stedet for hva de kan gi til deg. Bidra til deres innsats uten å forvente noe i retur. Stol på at relasjonen holder seg sterk. Man må både gi og ta.

Bygg status utenfor selskapet

Å bygge status utenfor virksomheten din kan ofte gjøre deg mer synlig i selve bedriften. Bedriftsledere legger merke til hvem som er synlig for kunder og bransjen generelt. Enhver ansatt kan bygge et nettverk som har større rekkevidde enn deres posisjon i selskapet.

Velg en måte å gjøre dette på som virkelig er interessant for deg. Du kan for eksempel bli med i en bransjeforening og jobbe for å oppnå en lederposisjon der. Du kan skape en sterk profil på sosiale medier ved å få flere følgere ved å vise frem kompetansen og engasjementet ditt.

Skriv pressemelding for HR-avdelingen som kan sendes ut til medier. Tenk deg at en kunde foreller lederen din at grunnen til at hun eller han valgte selskapet ditt var på grunn av en artikkel som du skrev om bransjetrender. Ekstern validering er alltid gull verdt.

Hvis du har muligheten, er det ingen tvil om at det å finne en støttende sjef med innflytelse er en direkte fordel for din karriere. Men selv det kan noen ganger ikke være nok.

Virksomheter er dynamiske og det kan være mer bærekraftig å ha andre måter å fremme egen karriere på – eller andre som gjør det for deg, Det å bygge en gruppe med støttespillere kan hjelpe deg å vokse på ulike nivåer, kan være den beste fordelen du har.

Powered by Labrador CMS