Arbeidsliv

Leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund sier de er innstilt på å streike så lenge det er nødvendig etter at forhandlingene med NHO Service og Handel ikke førte fram.

– Uansvarlig når det rammer sårbare mennesker, mener NHO

56 sykepleiere er i dag i streik etter at det i dag tidlig ble brudd i meklingen mellom Norsk sykepleierforbund (NSF) og NHO Service og Handel.

Publisert Sist oppdatert

Meklingen startet onsdag formiddag med frist til midnatt. Seks timer på overtid kom bekreftelsen om at partene ikke har kommet til enighet.

– Sykepleiere skal sikres samme minstelønnsnivå uavhengig av hvor de jobber. Det nektet motparten å godta, sier forbundsleder Eli Gunhild By i en pressemelding.

Sykepleiernes krav var en lengre lønnsstige med 10- og 16- års trinn minimum som i KS og med 500.000 etter 10 år fra 2019. Dette ville gi erfarne sykepleiere som har blitt hengende etter lønnsmessig et løft.

– Kravet var godt innenfor det som er fremforhandlet i andre tariffoppgjør. NSF fremmet også krav om en bedre sykelønnsordning, sier By.

– Sa nei til et bedre tilbud

NHO skriver i en pressemelding at «Norsk sykepleierforbund går til streik etter å ha sagt nei til et bedre tilbud enn det man ellers har fått i årets lønnsoppgjør».

– Vi har strukket oss svært langt for å unngå streik. Norsk sykepleierforbund fikk i løpet av meklingen tilbud om et bedre oppgjør enn det privat sektor forøvrig har fått. Til tross for dette velger NSF å gå ut i streik. Dette er vanskelig å forstå, sier direktør for arbeidsliv Sigbjørn Mygland i NHO Service og Handel.

Dermed går 56 sykepleiere – fordelt på syv medlemsbedrifter – ut i streik torsdag 25. oktober.

– Flere av bedriftene som rammes av streiken driver tverrfaglig rehabilitering av mennesker som er i en sårbar situasjon. De fortjener ikke en ytterligere påkjenning. NSF skyver nå syke og behandlingstrengende foran seg i et forsøk på å oppnå betydelig mer enn det alle andre grupper har sagt ja til i årets lønnsoppgjør. Dette er noe vi ser på som uansvarlig, og vi beklager sterkt overfor de uskyldige som rammes, sier Mygland.

Mindre enn minstelønn

Sykepleierforvu har i årets oppgjør blitt enige med alle andre arbeidsgivere. De skriver at det er viktig for NSF at NHO ikke blir et sted for arbeidsgivere som tilbyr billigere avtaler enn det som er inngått andre steder, på bekostning av de ansatte og bedrifter som ønsker å tilby sykepleiere gode vilkår.

– Ingen skal vinne anbud på sykepleiernes bekostning. Vi har eksempler på bedrifter i NHO Service og Handel der sykepleierne tjener i snitt 30.000 mindre enn garantert minstelønn i KS for tilsvarende ansiennitet og erfaring, sier By.

Hun påpeker at det er stor streikevilje blant sykepleierne og at uttaket er gjort for å ramme motparten økonomisk.

– Streiken vil dessverre også ramme tredjepart, men uttaket er gjort slik at det ikke er fare for liv og helse. Hver enkelt virksomhet har ansvar for sine pasienter, og vi vil vurdere dispensasjonssøknader fortløpende hvis det skulle bli aktuelt. Vi er innstilt på å streike så lenge det er nødvendig, sier By.

I første omgang er det pasienthoteller og rehabiliteringsinstitusjoner som rammes av streiken.

Medlemsbedrifter som omfattes av uttaket:

  • Åstveit Helsesenter AS – NSF Hordaland.

  • Eurest Haukeland pasienthotell AS – NSF Hordaland.

  • Eurest Zefyr pasienthotell AS – NSF Nordland.

  • Eurest Ullevål pasienthotell AS – NSF Oslo.

  • Godthaab Helse- og rehabilitering – NSF Akershus.

  • Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad AS – NSF Troms.

  • Ringen Rehabiliteringssenter AS – NSF Hedmark.

Powered by Labrador CMS