Arbeidsliv

Konsernsjef Helge Leiro Baastad leder et av verdens mest likestilte selskaper, ifølge internasjonal kåring.

– Vi mener det gir høy verdiskaping

Gjensidige Forsikring er et av verdens mest likestilte selskaper, viser global kåring.

Publisert Sist oppdatert

– Mangfold og likestilling er satt høyt på agendaen hos Gjensidige fordi vi mener det gir høy verdiskaping, sier konserndirektør for HR og organisasjon Jørgen Ringdal.

Likestilling rangert

Hvert år rangerer Equileap selskaper etter 19 kriterier for å vise hvordan de lykkes med likestillingsarbeidet.

Dataene selges blant annet til investeringsfond. I dag er det slik at selskapene som jobber mer systematisk med å viske ut forskjeller mellom kjønnene på lønn og karrieremuligheter, gir høyere avkastning enn snittet av store selskaper.

Foto Konserndirektør for HR og organisasjon, Jørgen Ringdal, sier likestilling gir økt verdiskaping. Foto: Gjensidige

Grunnleggerne Diana Van Maasdijk og Jo Andrews er opptatt av at listen med de 200 globale selskapene som gjør det best, skal bidra til å sette standarden for alle andre.

Rapporten kom første gang ut i fjor. Og årets rapport viser at det har vært en forsiktig fremgang på dette området gjennom et år preget av #Metoo-bevegelsen. Blant annet er det noen flere kvinner i styrene og som innehar topplederposisjoner.

Samtidig var det kun fem selskaper i datasettet som publiserte dokumentasjon på at de hadde oppnådd lik lønn for likt arbeid.

Tele2 og GM

Aller mest balansert er det i det svenske selskapet Tele2. Her er det like mange menn som kvinner blant lederne og nesten likt også totalt sett.

Øverst på kåringen når alle 19 kriterier tas med, kommer amerikanske General Motors som i år gis karakteren B+. GM er ett av kun to selskaper som kunne dokumentere lik lønn for likt arbeid både i ledelsen og i organisasjonen.

Norge beste land

Det beste landet, ifølge rapporten, er Norge. 43 prosent av selskapene som ble undersøkt kom med blant verdens 200 mest likestilte.

Til sammenligning var det kun 10 prosent av undersøkte danske selskaper som gjorde det samme.

Gjensidige er best av de norske med en 19. plass på listen og karakteren B.

HR-direktør Ringdal forteller at de i Gjensidige ønsker å være transparente og derfor informerer relativt omfattende om mangfold og likestilling i årsrapporten.

Områder som gjennomsnittslønn for kvinner og menn, kjønnsfordelingen blant ledere på ulike nivå, sykefravær og foreldrepermisjon for kvinner og menn, samt fravær med sykt barn for kvinner og menn blir offentliggjort.

– Vi er på langt nær der vi ønsker å være og har etablert tiltak for å fremme økt mangfold, sier Ringdal.

Målet er, ifølge ham, kjønnsbalanse i lederposisjoner på alle nivå. Og det skal oppnås gjennom diskusjoner i ledelsen, mentorordninger, rekrutteringer og sammensetning av ledergrupper.

– Det skal alltid vurderes både kvinner og menn til lederstillinger og viktige fagstillinger. Alle ledige eller nye stillinger skal lyses ut internt, og ved rotasjoner knyttet til etterfølgerutvikling er temaet likestilling og mangfold et av vurderingskriteriene, sier han.

I Gjensidiges toppledelse er det 7 menn og 4 kvinner. Selskapet har økt sin aksjeverdi om lag som snittet på Oslo Børs de siste fem årene.

Teknologi og Energi

Fem andre helnorske selskaper kom også med på listen. DNB ender 98. plass og får C+, det samme som Schibsted og Norsk Hydro. Teknologi-tunge selskaper som Telenor og Kongsberg Gruppen får begge karakteren C.

Teknologi har lenge vært en mannsdominert bransje. I 2017 var det kun 3 prosent av de rene teknologiselskapene som kom med blant de 200. Men også her har det vært fremgang. I årets rapport er det 17 prosent som er med.

Aller øverst blant disse er finske Tieto.

– Likestilling på arbeidsplassen er en av Tietos kjerneverdier og noe vi har som en strategisk prioritet. En mangfoldig arbeidsstyrke og inkluderende arbeidskultur er forutsetninger for at medarbeidere skal trives, noe som er kritisk viktig for å fremme nyskaping, kreativitet og tillit – og for å holde oss konkurransedyktige som arbeidsgiver og forretningspartner, sier Tord Johnsen, HR-direktør i Tieto Norge i en pressemelding.

Energi er den svakeste bransjen når det kommer til likestillingsarbeid, ifølge rapporten. Det gjenspeiles også i mangelen på norske oljeselskaper på listen med Norsk Hydro som et lite unntak.

Powered by Labrador CMS