Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

En av våre tidligere ansatte har brutt sin konkurranseklausul. Kan vi bøtelegge?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Arbeidsavtalene i vår virksomhet ble endret som følge av nye regler om konkurranseklausuler i kapittel 14A. De ansatte har derfor krav på redegjørelse, kompensasjon mv.

Vi beholdt imidlertid bestemmelsene om konvensjonalbot – dvs. at de ansatte kan ilegges konvensjonalbot dersom den bryter konkurranseklausulen i perioden konkurranseklausulen gjelder.

Vi har nå oppdaget at en av våre tidligere ansatte har brutt sin konkurranseklausul og vi har sendt brev om at vi vil ilegge han konvensjonalbot. De ansatte mener vi ikke har lov til det som følge av de nye reglene – er det riktig?

Svar: De nye reglene som kom i 2016 regulerer ikke adgangen til å ha bestemmelser om konvensjonalbot. Det er følgelig avtalerettslige prinsipper som gjelder. Som et utgangspunkt er slike avtaler gyldige, med mindre de er «urimelige».

I vurderingen av om bestemmelsen om konvensjonalbot er urimelig må det gjøres en helhetsvurdering i det konkrete tilfellet og momenter som partenes stilling, om bruddet har medført at arbeidsgiver lider et tap (kundeflukt mv.) og arbeidstakerens økonomiske stilling.

Dersom beløpet er særlig høyt i det konkrete tilfellet, og tapet til virksomheten er fraværende, vil det raskt være urimelig å gå til skrittet å ilegge konvensjonalbot. Den som er bundet av konkurranseklausulen vil i tilfelle måtte gå til søksmål om konvensjonalbotens gyldighet. Vår erfaring er at slike saker best løses i forhandlinger.

SBDL v/Kristian Foss Aalmo

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS