Arbeidsliv

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad er lite imponert over den kritikken daglig leder i HR Norge, Even Bolstad, har rettet mot AFP-ordningen.

– Grunnløs AFP-kritikk

Påstanden om AFP er et synkende skip er grunnløs. At Even Bolstad påstår at AFP-ordningen «motvirker arbeidslinja og det uttalte målet om at folk flest bør stå i jobb lenger», er helt uforståelig, tordner LOs sjeføkonom.

Publisert Sist oppdatert

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad er lite imponert over den kritikken daglig leder i HR Norge, Even Bolstad, har rettet mot AFP-ordningen i Dagens Perspektiv.

– Hans påstander står i direkte motstrid til funn gjort i partenes felles evaluering av AFP i desember 2017, som finner at særlig omleggingen av AFP i privat sektor har bidratt til at folk jobber lengre. Dette funnet bekreftes av forskningsresultater og erkjennes ikke bare av LO og NHO, men også av myndighetene, sier Bjørnstad.

– Aldri vært mer solid

– Bolstad mener at tariffavtaler og organisering er bra, og den eneste gode begrunnelse for statsstøtten til AFP. Bolstad foreslår isteden at staten skal ta over ordninga slik at alle blir tilgodesett, også de uorganiserte. Han bør forklare leserne hvordan han får dette til å henge på greip, fortsetter sjeføkonomen, som mener at AFP-ordningen aldri har vært mer solid enn nå.

– Påstanden om AFP er et synkende skip er også grunnløs. På tross av at den er en løpende finansiert ordning som flertallet av norske bedrifter står bak kollektivt, har den et fond som dekker over 60 prosent av forpliktelsen. Til sammenlikning har den finske nasjonale tjenestepensjonsordningen en fondsgrad på om lag halvparten, og finnene sover godt om natta. Det bør også Bolstad kunne gjøre, sier Roger Bjørnstad.

Påstanden om AFP er et synkende skip er også grunnløs

NHO: «Nye» AFP virker

Foto Nina Melsom er direktør for arbeidsliv i NHO. (Moment Studio)

Heller ikke i NHO deler de Even Bolstads knallharde kritikk av AFP-ordningen.

– I privat sektor ble AFP-ordningen lagt om med pensjonsreformen i 2011, med den hensikt å få folk til å stå lenger i jobb. Ordningen gikk da fra å være en tidligpensjonsordning til å bli en tilleggspensjon som man kan få selv om man jobber ved siden av. Etter de første årene med ny AFP-ordning ser vi at den har virket i tråd med intensjonen, og at en større andel i privat sektor med AFP jobber lenger nå, sammenliknet med nivået før omleggingen. Det er heller ikke et vilkår å slutte i jobben for å ta ut privat AFP, og uttak av AFP er derfor ikke til hinder for å stå i jobb, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

AFP er ikke til hinder for å stå i jobb

AFP-ordningen ble evaluert i 2017, og selv om ordningen oppfyller intensjonene i omleggingen, er det ifølge Nina Melsom noen utfordringer som partene og myndigheten ønsker å ta tak i.

– Partene avtalte i lønnsoppgjøret 2018 å utrede mulige endringer av dagens AFP, og dette arbeidet pågår nå, forteller Melsom.

Blant annet skal partene se på en modell hvor:

  • Ytelsen i større grad er knyttet til tid i AFP-bedrift.

  • Som er mer rettferdig og forutsigbar for både arbeidstaker og arbeidsgiver.

  • Som bygger opp under høy organisasjonsgrad.

  • Som bygger opp under pensjonsreformen ved at det skal lønne seg å være i arbeid og som skal være økonomisk bærekraftig over tid.

Powered by Labrador CMS