Arbeidsliv

En av de ansatte selgerne har nettopp krevd utbetalt «utestående» overtidskompensasjon for hele sitt arbeidsforhold over to år.

Har arbeidstakere i «særlig uavhengig stilling» rett på overtidsbetaling?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Telefonselgerne i vår virksomhet er ansatt som arbeidstakere i «særlig uavhengig stilling», slik at vi ikke behøver å betale overtid eller føre kontroll med deres arbeidstid. En av de ansatte selgerne har imidlertid nettopp krevd utbetalt «utestående» overtidskompensasjon for hele sitt arbeidsforhold over to år.

Vi nektet først for dette ansvaret, men vi har blitt noe mer usikre, og ønsker nå å spørre dere om dere mener at den ansatte har rett i sitt krav. Jobben som telefonselger hos oss går ut på å selge produkter på vegne av kunder.

De ansatte får kun informasjon om produktet, og har tilgang til telefonnumre. Vi har en veiledningsmal for fremgangsmåte, men selgerne står som utgangspunkt fritt til å velge hvordan de går frem. Vi har faste arbeidstider, men vi har til tider hatt svært stor pågang, noe som har ført til behov for lengre arbeidsdager for den enkelte.

Usikker leder

Svar: Lovens utgangspunkt er klart: All arbeidstid som går utover lovens maksimalgrense for alminnelig arbeidstid, regnes som overtidsarbeid, jf. arbeidsmiljøloven § 10-6 (2), jf. § 10-4.

Det er kun dersom den ansatte skal regnes som å være i en «særlig uavhengig stilling» at arbeidsgiver kan se bort fra dette, jf. § 10-12 (2). Det følger imidlertid klart av både lovens forarbeider og rettspraksis at denne betegnelsen kun er forbeholdt ansatte som kontrollerer egen arbeidstid, eller i det minste har en fleksibel arbeidstid.

I tillegg kreves det at den ansatte selv kan prioritere arbeidsoppgaver og å kunne delegere arbeidsoppgaver til andre. Vårt syn er dermed at telefonselgeren som du snakker om ikke kan regnes som ansatt i en «særlig uavhengig stilling».

Virkningen av dette er dessverre at dere ikke kan, eller har kunnet, gjøre unntak fra arbeidsmiljøloven kapittel 10 om arbeidstid for denne ansatte. Dette medfører også at den ansatte har krav på overtidsgodtgjørelse for den delen av arbeidstiden som har overgått lovens maksimalgrense.

Vi vil anbefale at dere setter dere ned med den eller de ansatte som dette gjelder for, og forsøke å finne en minnelig løsning. Merk også at dere for fremtiden vil måtte føre oversikt over arbeidstiden til alle ansatte som ikke lovlig er ansatt i særlig uavhengig eller ledende stilling, jf. § 10-7.

SBDL v/Sindre D. Christensen

Powered by Labrador CMS