Arbeidsliv

– Hersketeknikk fra LO-Bjørnstad

– Dette oser av arrogant hersketeknikk. «Makta ter seg», som de sier på Youngstorget, sier HR Norges daglige leder, Even Bolstad. Han står fast ved sin kritikk av AFP-ordningen, til tross for sterk motstand fra LO-hold.

Publisert Sist oppdatert

Det var sist uke daglig leder i HR Norge, Even Bolstad i et innlegg – og senere i et intervju – i Dagens Perspektiv, gikk hardt ut mot AFP-ordningen. Bolstad mener den treffer skjevt, og ikke er målrettet sliterne som virkelig trenger en mulighet for tidlig pensjonering, slik hensikten med AFP opprinnelig var.

Denne argumentasjonen fikk LO til å reagere.

I et motinnlegg lekser sjeføkonom Roger Bjørnstad opp for Bolstad, og mener hans kritikk er både grunn og grunnløs.

LES MER |
AFP-debatten – Bolstad vs Bjørnstad

Fastholder kritikken

Foto HR Noge-sjef Even Bolstad fastholder sin kritikk av AFP-ordningen. (Foto:HR Norge)

Men Bolstad lar seg ikke skremme av LOs motangrep. Han fastholder hovedpunktene i sin kritikk.

– Det er et faktum at AFP ikke treffer de svakeste i arbeidslivet. De som virkelig kunne trengt en slik ordning. De som jobber i varehandelen, i helsevesenet eller i hotell- og restaurantbransjen, mener Bolstad standhaftig.

– Roger Bjørnstad gjør et stort poeng at den ikke er slik LO aller helst ville ha den. Det er i prinsippet uinteressant. Det er LO som eier ordningen, som skapte den og som identifiseres med den. Spørsmålet er om ordningen i dag er noe LO etisk lever godt med?

Even Bolstads poeng er at hvis man deler opp arbeidstakere i norske virksomheter, så ser man fort hvilke som er innenfor og utenfor AFP-ordningen:

  • Organiserte innenfor tariffbundet bedrift – disse kan AFP dersom de tilfredsstiller kriteriene

  • Uorganiserte innenfor tariffbundet bedrift – disse kan også få AFP, på lik linje med sine organiserte kolleger

  • Organiserte eller uorganiserte utenfor tariffbundet bedrift – disse faller utenfor AFP

  • Selvstendig næringsdrivende, organiserte så vel som uorganiserte – disse kommer heller ikke innenfor AFP-ordningen

– Det vil i praksis si at uorganiserte som tilfeldigvis jobber i virksomhet med tariffavtale faller innenfor, mens organiserte som jobber i virksomhet uten faller utenfor, påpeker Bolstad, som kommer med et eksempel for å illustrere det han mener er urimelig:
– Jeg kjenner til en arbeidsplass der man har spleiset på fagforeningsmedlemskap til en kollega for holde tariffavtale gående i virksomheten, og dermed sikre de andre ansatte statsstøttet AFP. Det er en gullkantet investering for spleiselaget. Samtidig som det bringer ordningen over i det parodiske.

Bolstad har notert seg at partenes i forbindelse med arbeidet for å forbedre ordningen, ønsker å fange opp dem som uheldigvis går fra AFP-bedrift til en bedrift uten AFP-ordning i løpet av senkarrieren.

– Det er forståelig og aktverdig nok. Men i antall utgjør disse kun en brøkdel av dem som i dag faller utenfor ordningen, sier han.

Arbeidslinja

Even Bolstad sier at han «anerkjenner fullt ut at dagens AFP er mindre i konflikt med arbeidslinja enn den som var tidligere».

– Men den tidligere ordningen var virkelig ille. Og det betyr ikke på noen måte at dagens ordning er god. Som den gode økonomen Bjørnstad er, er han helt sikker enig i at det å bygge incentiver for at folk skal gå av, har en påregnelig effekt i at folk faktisk gjør nettopp det, påpeker han.
– At partene har gjort det å understøtte arbeidslinja til et selvstendig poeng i sitt videre arbeid indikerer jo også at man selv erkjenner at man fortsatt har en vei å gå.

Bolstad mener også at Roger Bjørnstad i sitt innlegg tar alt for lett på påstanden om at AFP-ordningen er svært dyr.

– Bjørnstad fnyser av mine påstander om at ordningen har finansieringsproblemer. Dermed hopper han bekvemmelig bukk over at nettopp dette var en av hovedbekymringene som ble trukket frem av hans avtalepartner NHO i forbindelse med evalueringsrapporten. Og de har gode økonomer der også.

Bjørnstad kaller meg populist. En populist jager populære spørsmål. Selve kjernen i problemet er at endringer i AFP vil være upopulære

«Makta ter seg»

HR Norge-sjefen mener LOs sjeføkonom bruker hersketeknikker for alt det er verdt for å ignorere og blåse bort kritikk av AFP-ordningen.

– Bjørnstad kaller meg populist. En populist jager populære spørsmål. Selve kjernen i problemet er at endringer i AFP vil være upopulære. Det er det diametralt motsatt e av populisme, sier Bolstad, som selv kan bruke harde ord:
– Ved å utdefinere andre som populister, harselere med bruk av ord som «suppe» og å ignorere kunnskap formidlet av avtalepartner NHO og ignorere den atferdsøkonomiske tyngdekraften som ligger i å gi incentiver for tidligavgang – alt dette oser av arrogant hersketeknikk, mener Bolstad.

– «Makta ter seg», som de sier på Youngstorget.

Even Bolstad sier han er oppriktig bekymret for at LO og fagbevegelsen for øvrig ødelegger for seg selv og egen legitimitet om de ikke selv tar ansvar for en mer rettferdig AFP-ordning.

– LO sin sjel, identitet og legitimitet er å jobbe for solidaritet med «dem som sitter nederst ved bordet», som LO så flott uttrykker det. Det er ikke det vi ser her. Solidaritet med sine egne – uavhengig hvor de sitter ved bordet, har et annet ord: Egoisme.

Powered by Labrador CMS