Arbeidsliv

– Vi er tilstede på arbeidsplassen i mer enn åtte timer daglig. Da mener jeg arbeidsgiver har et ansvar for å passe på helsen til de ansatte, sier europasjef for Fitbit Aideen O’Colmain.

Interne skritt-konkurranser skal bedre helsen og bunnlinjen

Programmene hvor ansatte konkurrerer om å få høyest antall skritt i løpet av en gitt tidsperiode, har redusert fravær og helseutgifter med 25 prosent, viser studie fra USA.

Publisert Sist oppdatert

Fitbit har valgt ut Norge som testland i Norden for interne helseprogrammer hvor team på 10 ansatte eller flere konkurrerer om å bevege seg mest mulig i løpet av dagen.

Bedriftsprogrammene til Fitbit er operative i USA og noen få utvalgte europeiske land, men det er første gangen programmene blir introdusert i Norden.

Det amerikanske selskapet lager klokker som måler data som antall skritt, hjerterytme, søvnkvalitet og antall etasjer som er besteget. Du kan holde styr på fremgangen din i en app hvor dataene samles.

Mange nordmenn er godt kjent med smartklokker og bruker dem daglig for å holde styr på hvor mye de beveger seg og søvnmønstre.

Leder i Fitbits satsing på helseløsninger og bedriftshelse i Europa, Midtøsten og Afrika, Aideen O’Colmain, tror teknologien har overføringsverdi til arbeidsplassen.

Motivert av kollegaer

Programmene er enkle. Treningsklokkene deles ut til ansatte som ønsker å delta i interne konkurranser. Så velger de ansatte selv om de ønsker å delta eller ikke.

Noen av dataene, som antall skritt og trappetrinn, blir delt med HR-avdelingene som deler ansatte inn i team på 10 eller flere.

Samtidig ivaretas personvernet - opp til et nivå.

– Ansatte velger selv hvilke data de ønsker å dele. HR-avdelingen får ikke vite hvordan helsetilstanden til enkeltansatte måtte være. Det er bare informasjonen om teamet som helhet som ledelsen får se. Den enkelte har kontroll på sine egne data og ingen personlig informasjon blir delt. Men det er nok informasjon til å kunne gjennomføre interne konkurranser, forklarer O’Colmain.

I USA har mange bedrifter opplevd svært høye engasjementnivåer. Det da det eksempelvis ikke er uvanlig at rundt 80 prosent blant av ansatte deltar i de interne konkurransene.

– Det krydrer opp hverdagen til ansatte. Målet er å engasjere ansatte som vanligvis ikke er veldig aktive. Det er alltid hardt å ta det første steget, men gode kollegaer kan være en fin motivasjon, sier O’Colmain.

Får ikke sparken

Kan det ikke være litt skummelt at ledelsen får så mye informasjon om ansatte?

– Arbeidsgiver vil aldri vite om du var ute på byen til klokken fem dagen før jobb. HR-avdelingen kan for eksempel se at en gruppe på 10 ansatte fikk i gjennomsnitt fire timer søvn i løpet av en gitt periode. Her kan arbeidsgiver for eksempel foreslå at denne gruppen får ta seg en pause eller minske arbeidsmengden i en periode. Det er et tidlig varslingssystem.

Hun forsikrer om at enkeltansatte ikke gir fra seg nok informasjon at arbeidsgiver har grunnlag for oppsigelse på grunn av helsen. Det ville vært mot sin hensikt og ville ført til at programmet i seg selv fikk et dårlig rykte på seg.

– Folk kan til enhver tid forlate programmet, sier hun og understreker at nordmenns helsedata ikke vil bli gitt eller solgt videre til andre selskaper.

Ledere har et helseansvar

En amerikansk studie har vist at fraværet og helseutgiftene til selskapene som tok programmet i bruk, er redusert med hele 25 prosent.

– Vi er på arbeidsplassen i mer enn åtte timer daglig. Da mener jeg arbeidsgiver har et ansvar for å passe på helsen til de ansatte, sier hun.

En eksempelstudie fra Storbritannia viser at et selskap som slet mye med fravær, fikk redusert sykefraværet til 4,1 dager i året etter å ha deltatt i programmet.

– Bedre helse reduserer sykefraværet. I tillegg trives ansatte bedre på jobb, noe som indikerer at de blir værende lenger. Denne type initiativ kan også være med på å tiltrekke seg nye talenter, sier O’Colmain.

Redusere stress

På noen arbeidsplasser arrangeres det såkalte helseuker hvor mosjon og viktigheten av søvn er i fokus. Det som ofte skjer, er at man får vite om man har et helseproblem eller ikke. Men det blir ofte lite oppfølging.

– Jobben tilrettelegger ofte ikke godt nok for å gjøre noe med problemet. Flere interne konkurranser i løpet av et år er en mer konsekvent tilnærming, mener O’Colmain.

At bedriften har fokus på helsen til de ansatte kan være med på å forebygge flere typer sykdommer, for eksempel muskelskade. Det kan også redusere stress på arbeidsplassen.

Selv om Norge har gratis helsetjeneste, venter folk flest med å oppsøke hjelp før de innser at de har et helseproblem.

O’Colmain tror treningsklokken vil gjøre ansatte mer oppmerksomme på hvor mye de faktisk er i aktivitet i løpet av en arbeidsdag.

– Det er et verktøy for å hjelpe folk å gjøre positive endringer.

Opplever mediepress

De fleste bedrifter i Norge har under 10 ansatte, likevel retter Fitbit bedriftssatsningen sin mot virksomheter med 100 ansatte eller flere. Noen av programmene er for bedrifter mellom 50 og 100 ansatte.

– Vi retter oss ikke inn mot en spesiell sektor, men ønsker heller å samarbeide med bedrifter som vil gjøre noe bra for sine ansatte. En gjenganger er yrker hvor man ofte føler på stress

Forskjellige konkurranser

Bedriftsprogrammene har gått i USA i noen år, og i Europa har rundt 200 bedrifter testet dem ut. HR-avdelingene kan velge å kjøre ulike konkurranser blant teamene på arbeidsplassen.

Noen ganger er målet å engasjere hele teamet, andre ganger er det teamet som har mest fremgang som går seirende ut. Konkurransene kan vare i alt fra en uke til seks uker – det bestemmer man selv.

– Noen hadde for eksempel et mål om å «gå til månen» to ganger i løpet av fire uker, så har man delmål man setter seg hver uke for hele teamet. Slike konkurranser er med på å skape et sterkere samhold på arbeidsplassen og man lærer å kjenne kollegaene på en annen måte enn bare gjennom jobben, sier O’Colmain.

Dersom alle i teamet er enige, kan man se hverandres fremskritt og aktivitet. O’Colmain oppfordrer alltid HR-avdelingen til å sende ut oppmuntrende meldinger til ansatte under selve konkurransene. Men understreker at det er viktig å være bevisst på arbeidskulturen – hva som vil fungere og hva som ikke er greit.

Ikke vits å løpe maraton

Raske løsninger hjelper ikke om man ønsker å forbedre helsen, forklarer O’Colmain. De har tidligere observert ansatte som sitter i ro hele uken, for så i springe et maraton i helgen.

– Vi ser at de ansatte som tar seg en gåtur i lunsjen hver dag får bedre resultater enn de som er i aktivitet uregelmessig. Det er en sunnere tilnærming.

Ansatte får også varsler gjennom appen når det er på tide å bevege seg.

– Vi har sett noen trender hvor folk ikke beveger seg i løpet av en hel dag, for så å ha en intensiv økt i seks-tiden på ettermiddagen, for så å stoppe opp igjen. Vi anbefaler at man beveger seg i løpet av hele dagen.

Fitbit har sett gode resultater hvor ansatte som blir utfordret til å gå 1000 eller 2000 skritt mer daglig, faktisk gjennomfører. De internasjonale anbefalingene er å bevege seg minst 10.000 skritt hver dag for å bedre helsen og gå ned i vekt.

Powered by Labrador CMS