Arbeidsliv

Kan man sparke en nyansatt som nekter å være med på firmaets stafettløp?

Kan vi sparke en nyansatt som nekter å være med på firmaets stafettløp?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: I vårt nyoppstartede konsulentselskap er vi over gjennomsnittet opptatt av treningsglede og lagspill. Da vi ansatte åtte nye konsulenter i januar ble det derfor synliggjort i både stillingsutlysning og på jobbintervju at det er viktig at våre ansatte er opptatt av å delta på felles treningsarrangementer.

Dette har stort sett fungert godt, likevel med ett stort unntak; en av våre nyansatte menn har valgt å utebli fra alle våre stafettløp og treninger i arbeidstiden. Han har ingen kjente helseplager, og han virker å være i rimelig god form. Kan vi på denne bakgrunnen gi ham oppsigelse i avtalt prøvetid?

Treningsglad leder

Svar: Innledningsvis må vi understreke at treningsarrangementer utenfor arbeidstiden er frivillige tiltak som hver enkelt arbeidstaker i utgangspunktet kan nekte å delta på. Arbeidsgiver kan uansett heller ikke forvente at en arbeidstaker som av medisinske grunner ikke har anledning til å trene på en slik måte, deltar. Når det er sagt, virker det som om mulighet for trening i arbeidstiden er blitt en del av arbeidsavtalen til den ansatte.

Som utgangspunkt ligger det innenfor arbeidsgivers styringsrett å bestemme hvordan arbeidstiden skal benyttes. Vi antar imidlertid at din ansatte først og fremst er ansatt som konsulent og ikke som stafettløper. Manglende trening i arbeidstiden kan derfor vanskelig ses på som betydelige brudd på forpliktelsene i arbeidsforholdet. Unntak kan tenkes i spesielle situasjoner hvor stafettløping er en del av arbeidsoppgavene. Mer normalt kan det i stillinger som krever sterk fysikk kreves at arbeidstaker medvirker til å passe på helsen.

Nå forstår vi at din nyansatte fortsatt er i prøvetid. Manglende treningsaktiviteter med andre kan kanskje ses på som en manglende tilpasning til arbeidet. Det skal imidlertid mye til før dette alene vil gi saklig grunn for oppsigelse.

SBDL v/advokatfullmektig, Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS