Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Oppsagt ansatt tar oss til retten. Hva skal vi gjøre?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har nylig sagt opp en av våre selgere på grunn av manglende arbeidsprestasjoner over lang tid. Vi har fulgt han opp nøye og gitt løpende tilbakemeldinger uten at det har medført bedring. Jeg har oppfattet det slik at vedkommende aksepterte oppsigelsen da vi ikke mottok krav om forhandlingsmøte.

I dag mottok vi imidlertid et søksmålsvarsel fra hans advokat. Vi ønsker å finne en løsning, men hans advokat har avslått vår invitasjon til et møte og henviser til at denne saken må prøves for retten og at han jobber med en stevning. Hva bør vi gjøre i en slik situasjon?

Svar: Normalt vil en advokat som representerer en arbeidstaker kreve et forhandlingsmøte med arbeidsgiver før det tas ut søksmål. Dersom det varsles om søksmål før et slikt møte er avholdt kan arbeidsgiver kreve at det avholdes et forhandlingsmøte. Dette fremkommer i arbeidsmiljøloven § 17-3 (4).

Fristen for å kreve forhandlinger er 14 dager fra arbeidsgiver ble underrettet om at søksmål er eller vil blir reist. Dersom dere krever forhandlinger innen fristen har arbeidstaker plikt til å møte. Advokaten har også en plikt til å undersøke om det er mulig å løse tvisten i minnelighet og gjøre nærmere forsøk på dette før det tas ut søksmål. Jeg vil anbefale dere å forberede dere godt til forhandlingsmøte ved å tenke gjennom mulige løsninger.

SBDL v/Benedicte Hille

Powered by Labrador CMS