Arbeidsliv

Ansatte i Sweco har siden januar mottatt 19 utfordringer på epost som skal hjelpe dem med å få det bedre med seg selv.

Sender positive ­utfordringer til kollegaer

Sweco-medarbeider satte psykisk helse på dags­ordenen for å hjelpe kollegaer å få det litt bedre med seg selv. Han laget et eget verktøy for å håndtere vanskelige følelser og situasjoner på jobb.

Publisert Sist oppdatert

Tredje uken i januar tikket det inn en e-post til ansatte i Sweco som hadde meldt seg på listen «Ukens positive utfordringer».

Emnelinjen som poppet opp var: «Then why worry?»

Deretter lyder teksten: «Alle kjenner på stress og uro i livet fra tid til annen. Å være bekymret for ting er helt naturlig, men å gå rundt og være bekymret hele tiden er ikke sunt. Er det alltid nødvendig å være så bekymret?».

I e-posten fant man en lenke til en video som stilte det enkle spørsmålet: Har du et problem i livet ditt? Hvis ja, kan du fikse det? Dersom svaret er ja, hvorfor bekymre seg? Hvis svaret derimot er nei, så er det ikke så mye å få gjort med det. Så hvorfor bekymre seg?

Avsenderen av brevet, sivilingeniøren Eirik Vee Natvik, har også delt sine egne refleksjoner rundt temaet.

Han problematiserer det faktum at det å være stresset og konstant befinne seg i tidsklemma er blitt synonymt med det å være produktiv og suksessfull i dagens arbeidsliv.

– Er det fordi det er kult å være utbrent? Er det bare da du har jobbet hardt nok? Ikke i min bok, sier han.

Små porsjoner stress og spenning kan være bra for deg, men den evige bekymringen og angsten er ikke det. Ved å identifisere 19 ulike utfordringer ved psykisk helse, håpet Vee Natvik å utgjøre en positiv forskjell blant sine kollegaer. Nå blir han hyllet av lederne og medarbeiderne i selskapet for det positive initiativet.

Takle motgang

Foto Sivilingeniør innen hydrologi og hydraulikk Eirik Vee Natvik på jobb i Trondheim. (Foto: Privat)

Den nyutdannede ingeniøren Eirik Vee Natvik (28) hadde ikke vært mange månedene på Sweco sine kontorer i Trondheim da temaet om psykisk helse dukket opp under et lunsjmøte en novemberdag i 2017.

Våren samme år hadde han tatt et friår fra ingeniørlivet for å blant annet studere positiv psykologi, noe som handler om at man kan trene seg til god psykisk helse på samme måte som man trener for å komme seg i fysisk god form.

– Positiv psykologi handler ikke nødvendigvis om at det er noe man må fikse med seg selv. Du kan trene på ting for å få det enda bedre. Det gjør deg bedre rustet til å takle motgang når livet er vanskelig, forklarer han.

På fritiden utarbeidet Vee Natvik en rekke utfordringer hvor han hentet materiale fra positiv psykologi. Noen elementer kommer også fra yogapraktisering – for eksempel pusteteknikker. Målet hans var å ufarliggjøre psykisk helse på arbeidsplassen.

– Det er en gryte av verktøy jeg har laget basert på personlige erfaringer. Når man sitter og skriver dukker det opp andre ting og man ser sammenhenger. Alt henger sammen, nøkkelen er å dekomponere tankene til fornuftige komponenter, sier han.

Ballet på seg

Foto Eva Margreta Lothe, regionleder i Sweco. (Foto: Sweco)

To til tre enkle utfordringer ble sendt ut til fem kollegaer. Deretter ble 30 medarbeidere fra Trondheimkontoret med i epost-listen. Venner og bekjente ønsket også å få ukentlige utfordringer, og til slutt var rundt 300 på maillisten.

– I starten var det et fritidsprosjekt. Det var morsomt at det traff så bredt og at så mange ville være med. Selv hadde jeg et personlig mål om å styre verden i en retning hvor det er litt kulere å være, sier Vee Natvik.

For rundt et år siden tok han kontakt med regionlederen i Sweco, Eva Margreta Lothe, for å høre om det kunne være aktuelt å tilby alle ansatte i selskapet å være med på utfordringene.

Dette var hun svært positiv til og gav Vee Natvik lov til å bruke litt av arbeidstiden på å utforme et strukturert opplegg. Selv har han ikke talt timene han har lagt ned i arbeidet, som for det meste har foregått på fritiden, men han regner seg med at antallet er oppe i et par hundre.

I dag er det storkamp om talentene. For oss er dette en måte å skille oss litt ut

– Jeg syns det var en kjempekul ide. Det er viktig å ta vare på hverandre og alt som det innebærer. Det var viktig for oss at de som hadde lyst til å være med, skulle få lov til det. Dette var ikke obligatorisk for noen, forklarer Lothe.

100 ansatte meldte seg på før brevet hadde startet å sendes ut. Underveis ballet det på seg. Ingen meldte seg av.

Det som havnet i innboksen traff nemlig medarbeiderne.

Trives med seg selv

Eva Margreta Lothe forteller at hun selv har hatt utbytte av epost-utfordringene og har brukt kveldene på å reflektere rundt de ukentlige temaene.

– Psykisk helse er noe av det vi som ledere jobber med hele tiden fordi vi er avhengige av å ha de flinkeste og rette folkene som alltid er på og leverer hver eneste dag, selv om det kanskje ikke har vært et bevisst fokusområde.

Hun forklarer at det er helt avgjørende at deres medarbeidere trives på jobb og hjemme – har en helhet i livene sine og trives med seg selv.

– Hvis ansatte ikke har det bra med seg selv i en jobb hvor man hele tiden skal produsere gode ting og blir målt av kunder, reflekteres det i arbeid, sier hun.

Personlig merket Lothe seg den første utfordringen om «hvorfor man på død og liv skal bekymre seg så mye».

– Den utfordringen tror jeg er viktig for oss alle. Er det virkelig noe å bekymre seg for? De siste utfordringene, med å se hverandre personlig i stedet for gjennom sosiale medier er også noe som ligger mitt hjerte nært, sier hun.

Ringvirkninger

Selv om det kan være vanskelig å måle effekten av et slikt initiativ, forklarer Lothe at det er en av de tingene som inngår i det å ha et godt arbeidsmiljø.

– Mange har kommet til meg og sagt at dette er et bra tiltak og vi får en positiv snakkis på jobb rundt ukas tema, sier hun.

En av de mange tilbakemeldingene som Eirik Vee Natvik har mottatt av kollegaer lyder som følger: «Det haster ikke alltid, men vi legger oss til en vane med å alltid gå fort. Mulig det er en del av effektivitetsidealet – at vi skal være så utrolig produktive hele tiden. Og om vi ikke er det – så skal vi i alle fall se ut som vi er det».

Sweco har aldri hatt et så spesifikt og konkret initiativ på psykisk helse tidligere.

– Vi ønsker å legge til rette for å være en god arbeidsgiver slik at de ansatte har det godt på jobb. Alt vi gjør har ringvirkninger og de beste ambassadørene vi har – både for kunder og nye medarbeidere – er våre ansatte. Jo mer positivt de kan fortelle om oss og arbeidsmiljøet, jo lettere er det å få tak i nye talenter. I dag er det storkamp om talentene. For oss er dette en måte å skille oss litt ut på, sier Lothe.

Hun syns det ekstra stas at et slikt initiativ kommer fra en medarbeider, og ikke nødvendigvis ledelsen.

– Vi er veldig opptatt av medarbeiderne våre, å stimulere kreativiteten og at folk får jobbe med de gode ideene vi har. Det er lav terskel for å dele gode ideer i Sweco. Slike utfordringer vil jeg definitivt anbefale andre virksomheter å ta i bruk, sier hun.

Mindre sykdom

Dårlig psykisk helse er en sykefraværsårsak i seg selv. Lothe roser alle tiltak som er med på å redusere sykefraværet.

– I tillegg hjelper det å ha det bra med seg selv på effektiviseringen når det gjelder å fjerne distraksjoner, skrive ned ting og gjøre en ting om gangen. Det handler også om å få en mer organisert og ryddig hverdag. Det har vi alle godt av, sier hun.

Selv om psykisk helse støtt og stadig blir diskutert i media, tror ikke Eirik Vee Natvik at det er noe folk flest snakker om. En misoppfattelse han ofte tror folk har, er at alle andre har det fryktelig bra og har kontroll hele tiden, mens man selv er et fullstendig kaos.

Psykisk helse er ubevisst underkommunisert

– Jeg tror mange kjenner på at livet er stressende, vanskelig og tungt i perioder og tror derfor at mange hadde hatt utbytte av disse utfordringene, sier han.

De fleste virksomheter benytter seg av bedriftshelsetjenesten hvor man fysisk blir undersøkt. Dessverre mener Vee Natvik at psykisk helse ikke får det fokuset det fortjener.

– Psykisk helse er ubevisst underkommunisert.

En av utfordringene vi har hatt i e-postene er å fortelle noen hvordan du faktisk har det. For alle som jobber i en form for team, tror Vee Natvik det kan være nyttig. Da vet de andre i teamet hvor de har deg og du vet hvor du har resten av teamet. Alle har nemlig gode og dårlige uker.

– Følelser varierer hele tiden og jeg tror det har mye for seg å kunne dele hvordan du har det med kollegaer. Dessverre tipper jeg at det ikke blir praktisert veldig mye på norske arbeidsplasser.

Han håper at disse utfordringene kan være med på å bryte ned de barrierene.

VM i glansbilder

Sosiale medier har det siste tiåret fungert som et glorifisert utstillingsvindu for både privatpersoner og bedrifter for å synliggjøre hvor fantastisk vi har det. Sannheten er dessverre langt fra det man noen ganger får et innblikk i.

– Det er VM i glansbilder. Det gir status å føle seg bra. Alle tror at alle har det så fryktelig bra hele tiden og da føler man kanskje at noe er feil med seg selv, sier Vee Natvik.

Følger man en bedrift på Instagram, ser man sjeldent de prosjektene som gikk skeis. Likevel er det mange i jobb-Norge som sitter på prosjekter som ikke gikk helt som man hadde trodd.

Det er enklere å ­forandre seg selv enn å ­forandre andre

– Selvfølgelig er det viktig å vise fram det som går bra, men det forsterker også følelsen av å være alene om problemene sine.

Folk reagerer individuelt på ulike ting. En av tankene til Vee Natvik har derfor vært å utforme utfordringene på en måte som gjør at alle kan forske litt på hva som passer for den enkelte mottaker og hva som kan gjøre vedkommendes hverdag bedre.

– Det kan være et utgangspunkt for å bli bedre kjent med seg selv. Rollen min handler om å peke ut en konstruktiv retning mot tema som kan være interessante å reflektere rundt. Deretter er det opp til enkeltpersonen å vurdere om dette er noe for han eller henne.

Ta tak i eget liv

Foto Grete Aspelund er ­administrerende ­direktør i Sweco. (Foto: Camilla Skjær Brugrand)

Hver enkelt av de 19 utfordringene handler om å øve på evnen til å fokusere, prioritere og slippe stress og bekymringer som vi likevel ikke kan gjøre noe med.

Administrerende direktør i Sweco, Grete Aspelund forteller at Vee Natvik har fått alle som har mottatt utfordringer til å øve på å le mer, å gjøre mer av det som gjør oss godt, og ikke minst ta vare på relasjoner fordi man vet at det har en positiv helseeffekt. At en medarbeider har tatt dette initiativet syns hun er fantastisk av flere årsaker.

– Han viser oss betydningen av å ta tak i eget liv dersom vi ikke er tilfredse. Det er enklere å forandre seg selv enn å forandre andre, for å si det slik. Dernest oppfordrer han oss til å akseptere at vi er hele mennesker med mange forskjellige behov, og at ved å jobbe med oss selv kan vi bedre til mestre våre liv, sier hun.

Aspelund er også overbevist om at han ved å gjøre dette bidrar til et enda bedre arbeidsmiljø, rett og slett fordi man blir bevisst på hvilken effekt man har på de rundt seg.

Mindre slurv

Selv om Vee Natviks utfordringer har vært populære blant Sweco-ansatte og hans nærmeste sosiale sirkel, har han ingen planer om å lage flere. I stedet ønsker han å gjøre de eksisterende utfordringene tilgjengelig gjennom en blogg han nylig opprettet hvor det vil bli lagt ut en ny utfordring hver uke. Alle som ønsker kan ta del.

– Opplegget er ikke skreddersydd for ingeniører og kan brukes i alle virksomheter – og av privatpersoner, sier han.

Vee Natvik tror at utfordringene har bidratt til å motivere kollegaene til å gjøre en bedre jobb og hjulpet dem med å takle stress.

– Hvis du stresser mye på jobb, slurver du mer. Hvis du kan finne bedre metoder for å håndtere stress og klarer å være mer konsentrert, gir det dobbel effekt. En ting er at man føler seg bedre, men en annen er at man får mer overskudd til å fokusere på det som er viktig på jobben. Hvis du føler deg bra, har du mer overskudd til å prestere, sier han.

19 positive utfordringer:

Dette er temaene for utfordringene som Eirik Vee sendte ut til kollegaer i Sweco:

  1. Then why worry?

  2. Hva gikk bra?

  3. Finn styrkene dine

  4. Vis takknemmelighet

  5. Gi konstruktiv ros

  6. Anerkjenn følelsene dine

  7. Fortell hvordan du har det

  8. Ta gode og nok pauser

  9. Sov godt, og sov nok

  10. Le

  11. Gå sakte

  12. Finn god arbeidsstilling og pust dypt og rolig

  13. Fjern distraksjoner

  14. Skriv ned ting med en gang, og samle alle tankene dine på et sted

  15. Gjør en ting om gangen

  16. Planlegg gjøremål og aktiviteter – lag realistiske planer

  17. Ta vare på en nær og god relasjon

  18. Ta vare på hverandre

KIlde: Eirik Vee Natvik/Vekaspositiveutfordring.wordpress.com

Powered by Labrador CMS