St. Olavs hospital HF er et av Norges største helseforetak og er en sammenslutning av alle offentlige sykehus i Sør-Trøndelag. Flere helseansatte ved sykehuset er tatt ut i streik.

Foto
Gorm Kallestad / NTB scanpix
 
 

 

Sykehusstreiken trappes ytterligere opp

Publisert: 6. juni 2019 kl 10.47
Oppdatert: 6. juni 2019 kl 10.47

LO tar ut medlemmer fra Fagforbundet, Fellesorganisasjonen og Creo.

Dermed er det streik ved Oslo Universitetssykehus, St. Olavs hospital, Helse Bergen, og Sørlandet sykehus. I tillegg er nye streikesteder Sykehuset Østfold, Sørlandet sykehus Arendal, og Universitetssykehuset Nord-Norge.

Vi står på vårt. Dette er fortsatt like blodig urettferdig som da streiken startet for en uke siden, sier Sissel M. Skoghaug, nestleder i Fagforbundet i en pressemelding.

 Pensjon fra første krone, også for deltidsansatte med lave stillingsprosenter, er et ufravikelig krav for Fagforbundet.

De dette handler om er i hovedsak kvinner og de fleste er unge. Derfor er dette både et likestillingskrav og et likebehandlingskrav.

– Det hører ingen sted hjemme at disse arbeidstakerne ikke skal tjene opp pensjon. Det er et pensjonssvik, det finnes ikke andre ord, sier Skoghaug og fortsetter:

– Det er ikke bare det at de ikke tjener opp pensjon. De får heller ikke forsikringsordninger knyttet til uførhet og dessuten ikke etterlattepensjon.

Saken fortsetter under annonsen

Pensjon fra første krone

Kravet om pensjon fra første krone og første arbeidede time er ikke nytt. Dette er gjeldende avtale i kommunesektoren og har vært det i flere år.

Det betyr at for eksempel en helsefagarbeider som jobber for kommunen i 19 prosent deltidsstilling tjener opp pensjon, mens en som har en tilsvarende stilling i sykehus, ikke gjør det.

75 prosent av dem som rammes er kvinner, med små stillinger og lav lønn. Fagforbundet er skriver i en pressemelding at de er skuffet over at arbeidsgiversiden velger konflikt heller enn å møte sine lavest lønte ansatte med et rettferdig likebehandlingskrav.

– Det er ikke fare for liv og helse. Vi driver en forsvarlig konflikt, og skulle likevel arbeidsgiver lokalt mene at noen av streikeuttakene vil medføre fare for liv og helse, innvilges det dispensasjon, forsikrer Skoghaug.

LO-Stats tall for utvidelse av streiken:

- St. Olavs hospital utvider med - 19

- Sykehuset Østfold - 25

- Sørlandet sykehus Arendal - 32

- Universitetssykehuset Nord- Norge HF Tromsø - 27

FO

- St. Olavs hospital utvider med - 16

- Universitetssykehuset i Oslo utvider med - 5

Creo

- Universitetssykehuset i Oslo - 2

 

Saken fortsetter under annonsen