Arbeidsliv

Du har kanskje ikke muligheten til å endre alt du ikke liker med jobben din, men du har muligheten til å bli bedre på å like deg selv og livet generelt.

Tre måter å unngå utbrenthet på før du er utbrent

Du trenger nødvendigvis ikke kaste inn håndkleet på jobben dersom du føler deg utbrent. Disse små justeringene i hverdagen kan hjelpe deg å unngå sykemelding.

Publisert Sist oppdatert

Utbrenthet er et arbeidslivsproblem, slår Verdens helseorganisasjon fast.

Tidsstyring-coach Elizabeth Grace Saunders skriver i The New York Times at du ikke trenger å ha drømmejobben for å unngå utbrenthet på jobb, men du må sørge for å ta vare på helsen, fokusere på det som gir deg energi og finne en «mening» utenfor arbeidstiden.

Ved å følge disse tre enkle strategien mener hun at man kan redusere sannsynligheten for å oppleve å bli utbrent og komme seg raskere tilbake i arbeid når man først har blitt utbrent.

Juster forventingene dine

1. Hva kan du faktisk endre i livet ditt. Arbeidsmengde er bare en av de seks bidragsyterne til utbrenthet. Kontroll, belønning, rettferdighet, fellesskap og verdier er de fem andre elementene.

Disse andre bidragsyterne handler seg om å føle at du har støtte, kjenne seg verdsatt og føle seg trygg.

Ideelt sett kan du enten påvirke ditt nåværende arbeidsmiljø eller finne en ny jobb der alle disse elementene oppfyller dine forventninger. Men i noen tilfeller er det ikke mulig. Under disse omstendighetene har du andre alternativer.

Et alternativ er å justere forventningene dine. Noen liker å spise lunsj sammen med kollegaer, mens andre liker å spise alene. Et kompromiss for å skape et bedre arbeidsmiljø lan være å stikke innom arbeidsstasjonen til kollegaene dine og snakke med de i fem minutter eller organisere aktiviteter etter arbeidstid.

Hvis du trives bedre med daglige tilbakemeldinger fra sjefen, men dette ikke er hans stil, kan du lære deg å sette pris på tilbakemeldingene du får under medarbeidersamtalen eller at sjefen gir deg anerkjennelse i møter.

Oppfyll behovene utenfor kontoret

Dersom kjernekravene dine ikke blir møtt på arbeidsplassen, anbefaler Saunders å heller forvente å få dem oppfylt utenfor kontoret.

Du kan for eksempel melde deg inn i en organisasjon du finner givende, hvor du føler deg verdsatt, deler samme verdigrunnlag som deg og hvor du kjenner en sterk følelse av samhold.

Hvis det ikke frister, kan du alltids investere mer tid sammen med familien og venner for å regelmessig kjenne en følelse av tilhørighet.

Du har kanskje ikke muligheten til å endre alt du ikke liker med jobben din, men du har muligheten til å bli bedre på å like deg selv og livet generelt.

Alarm før leggetid

2. Ta vare på kroppen. Dersom du føler at du ikke lenger bryr deg like mye om jobben, du er utmattet, opplever vektøkning og blir syk av stress, betyr det at du overskrider kroppens evne til å reparere seg selv.

Å gi kroppen din det den trenger er første steg i å forhindre utbrenthet. Det gjør du ved å prioritere søvn, kosthold og trening.

Søvn hjelper oss med å regulere humøret vårt, tømmer hjernen for avfall og gir energi til cellene våre.

Klarer du å få deg mellom syv og ni timer søvn hver natt, er du på god vei. Du blir også lykkeligere av å få nok søvn, det kan redusere sjansene for at du blir mer kynisk, noe som henger sammen med utbrenthet.

Skru på en alarm 30 minutter før du skal såve for å varsle deg selv om at det er på tide å skru av all elektronikk, TV, nettbrett, radio og smarttelefonen, slik at du får roet ned før leggetid.

Hvis du føler deg fristet til å holde deg oppe et par timer lenger, minn deg selv på hvor grusomt det føles å ikke få nok timer søvn og hvor herlig det er å føle seg uthvilt.

Spis mer regelmessig

Bytt ut mat som får deg til å føle deg stappmett og trøtt med lettere og hyppigere måltider. Dersom det er bestemte tidspunkt i løpet av arbeidsdagen hvor du føler deg ekstra sliten, bør du vurdere å spise oftere.

Lag klar lunsjen dagen før og sett alarm for når du skal spise den neste dag slik at du ikke utsetter å spise lunsj.

Å bevege seg daglig, selv om det bare er snakk om en femminutters gåtur, kan ha en positiv psykologisk effekt. Hvis du klarer å legge inn en 20 til 30 minutters sammenhengende treningsøkt, vil det bedre din mentale helse.

«Å tenke gjennom vanskelige ting er viktig, men man kommer til et punkt hvor den eneste muligheten for å bli kvitt de negative følelsene er ved å fysisk la dem forsvinne gjennom aktivitet», skriver Saunders.

Identifiser det som gir deg energi

3. Invester i det som gir deg energi. Du må indentifisere de aktivitetene som gjør at føler deg bedre og bruke fritiden din på dem for å unngå å bli utbrent.

Det varierer fra person til person hvilke aktiviteter som gir deg energi. Ekstroverte personer trenger kanskje å bruke tid sammen med venner og familie hver dag etter jobb, mens introverte kanskje har mer behov for alenetid for å lade batteriene.

Ifølge Dr. Steven Reiss finnes det 16 kjerneønsker som motiverer oppførselen vår. Dette er: makt, uavhengighet, nysgjerrighet, aksept, orden, økonomisk sparing, ære, idealisme, sosial kontakt, familie, status, hevn, romantikk, mat, fysisk trening og ro. Hva som er viktigst kan variere fra person til person.

«Jeg liker spesielt orden. Derfor lader jeg batteriene mine når jeg organiserer og rydder leiligheten min. Hvis du er drevet av nysgjerrighet er det lurt å bruke fritiden på å lære seg noe nytt, enten et nytt språk eller ferdighet».

Jo mer du gjør som går i tråd med hvem du er som person, jo mindre tappet for energi vil du føle deg.

Powered by Labrador CMS