Blant de under 30 år som er i jobb, sier hele 42,5 prosent at det hender de unngår å bruke toalettet på jobb fordi det er ekkelt. 

Foto

Pattarisara Suvichanarakul | Dreamstime.com

Hygiene

En av tre unngår toalettet på jobb fordi det er ekkelt

Publisert: 18. november 2019 kl 09.43
Oppdatert: 18. november 2019 kl 09.43

YouGov har på oppdrag fra Initial hygieneservice laget en undersøkelse som viser at svært mange nordmenn unngår å bruke toalettet på jobb.

I følge Initial hygieneservice er det trolig flere årsaker til at mange, og da spesielt de unge, styrer unna toalettet i arbeidstiden.

– Mange unngår å bruke toalettet på jobb. Det betyr at mange faktisk velger å holde seg fremfor å bruke jobbens fasiliteter - noe som ikke er spesielt sunt. Det gjør det heller ikke særlig trivelig å gå på jobb, sier Espen Agnalt i Initial Hygieneservice.

Holder seg til de kommer hjem

Foto

Espen Agnalt i Initial Hygieneservice. (Foto: Initial Hygieneservice)

Agnalt har tidligere hørt saker om at mange elever i norske skoler holder seg til de kommer hjem på grunn av ekle toaletter, og det ser ut som trenden også gjelder arbeidslivet.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er åpenbart at slurv i hygienerutinene på en arbeidsplass også er en årsak til at mange velger å avstå fra toalettbesøket. Om det er skitne toaletter, mangel på renholdsprodukter som såpe eller papir, eller dårlig lukt - vil nok mange unngå toalettbesøk om mulig, sier Agnalt.

I følge undersøkelsen er det flere kvinner enn menn som styrer unna toalettbesøk i arbeidstiden, noe som kan henge sammen med andre behov når det kommer til fasiliteter på toalettet.

Mens herretoaletter kan løse mange av behovene med noen urinaler, må dametoaletter ha flere ordentlige toalettrom eller båser.

I tillegg er blant annet bindbeholdere ønskelig for å gjøre hygienen på dametoalettene bedre.

– Dette er elementer som det kanskje slurves oftere med, og derfor er det faktisk hele 34,5 prosent av kvinner som sier at de unngår toalettet på jobb fordi det er ekkelt. Litt høyere andel enn blant menn, hvor 29 prosent sier det samme. I tillegg kan det være at kvinner og menn har noe forskjellig syn på hva som er rent og hva som er ekkelt på et toalett, sier han.

Yngre unngår toalettene

Saken fortsetter under annonsen

De største forskjellene som kommer tydeligst frem i undersøkelsen, omhandler aldersforskjeller.

Mens de eldste i mindre grad unngår toalettet, er det svært mange av de yngste i arbeidslivet som har unngått å bruke toalettet på jobb.

Blant de under 30 år som er i jobb, sier hele 42,5 prosent at det hender de unngår å bruke toalettet på jobb fordi det er ekkelt.

– Det er et veldig høyt tall, og egentlig alarmerende. At det er unge mennesker som må holde seg mens de er på jobb, på grunn av hygiene, er ganske spesielt i et land som Norge hvor vi liker å tro at hygiene prioriteres over alt, sier Agnalt.

God hygiene og gode fasiliteter på jobbtoalettet mener han burde være et minimum for en virksomhet, og for de unge som kanskje er i sin første jobb, gir dette en dårlig start på arbeidslivet.

Ta kontakt med tillitsvalgt

Saken fortsetter under annonsen

Som ansatt kan det være vanskelig å ta det opp med de som har ansvaret i virksomheten, men sannsynligheten for at flere på arbeidsplassen opplever det samme som deg er ganske stor.

Ta det opp med en tillitsvalgt eller HMS om man jobber i en større virksomhet, eller nærmeste leder om det er en mindre virksomhet, råder Agnalt.

– Dette er noe som påvirker både helse og humør på arbeidsplassen, og alle er tjent med at det ryddes opp. Det handler ikke om at toalettet skal bli et fristed, men det skal ikke være ubehagelig å gå på toalettet. Det krever så lite, og gjør så mye for motivasjon og trivsel.

Dårlig hygiene

Agnalt tror det er ubehagelig for mange rent hygienemessig, i tillegg til at mange trolig synes det er lite bekvemt å gå på toalettet blant kollegaer.

Det finnes helt konkrete krav når det kommer til antall toaletter per ansatte, og det kreves blant annet flere toaletter for kvinner enn for menn om man har urinaler på herretoalettet.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er krav norske virksomheter skal følge opp og tilrettelegge for, slik at det er tilstrekkelig med toaletter og gode nok fasiliteter.

For få toaletter eller for tett tilknytning til arbeidsrommene kan være noen av årsakene til at mange velger å unngå toalettbesøket i arbeidstiden.