Arbeidsliv

I mai behandler Stortinget forslagene til endringer i lovverket om varsling i arbeidslivet. Arbeiderpartiets Lise Christoffersen er saksordfører. Bildet er tatt under årets Ap-landsmøte.

Varsler kamp for nasjonalt varslingsombud

Lise Christoffersen (Ap) ønsker et bredt stortingsflertall for lovendringene om varsling, men ikke for enhver pris. Eget varslingsombud blir et stridstema.

Publisert Sist oppdatert

Den erfarne 63-åringen har vært stortingsrepresentant for Buskerud siden 2005 og er saksordfører når arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget i mai skal behandle regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljølovens regler om varsling.

– Varsling er en kjempeviktig sak, som vi har ventet på lenge, sier Christoffersen til Dagens Perspektiv.

I 2015 var hun selv med på å fremme et representantforslag fra Ap om bedre vern for varslere.

Ingen retur av forslaget

Tirsdag denne uka oppfordret konfliktekspert Hans Morten Skivik Stortinget til å returnere hele forslaget til regjeringen fordi han mener den det varsles på er for dårlig sikret i lovforslaget.

LES MER |Varslingsutvalgets varslede katastrofe

– Det er ikke aktuelt å returnere forslaget til regjeringen. Stortinget kan gjøre endringer i saken, sier Christoffersen og viser blant annet til den åpne høringen i Stortinget 14. mai.

Hun understreker at Arbeiderpartiets stortingsgruppe ikke har behandlet saken ennå og at hun derfor uttaler seg på egne vegne.

Jo bredere flertall, jo bedre er det.

– Jeg har fått med meg at LO også ønsker et bedre vern for den det varsles på. Dette er et viktig tema vi også må diskutere i komiteen.

Ønsker varslingsombud

Saksordføreren håper på et bredt flertall i Stortinget.

– Det er ikke hver dag vi gjør endringer i lovverket. Jo bredere flertall, jo bedre er det.

Samtidig er hun tydelig på at det kan bli strid om deler av forslaget.

Regjeringen sier nemlig nei til et eget nasjonalt varslingsombud.

Varslingsutvalget foreslo dette med begrunnelsen at «det er behov for en eller flere støttespillere eller mekanismer som kan komme inn på et tidlig tidspunkt i en varslersak og bidra til en god prosess som håndteres på lavest mulig nivå i virksomheten.»

Både LO og NHO har støttet dette forslaget i høringsrunden.

Departementet sier altså nei og mener Arbeidstilsynet kan ivareta denne rollen:

«Arbeidstilsynet har bygget opp betydelig kompetanse innen varsling, og driver allerede en rekke veiledningsaktiviteter på dette området, både generelt og konkret.»

– Jeg mener et varslingsombud er et godt alternativ, og jeg mener Arbeidstilsynet har for mange oppgaver som det er, sier Lise Christoffersen.

Hun sitter også i Europarådets parlamentarikerforsamling, der varsling lenge har stått høyt på agendaen. Christoffersen viser til Nederlands erfaringer. Der er et eget varslerhus lovfestet, og der kan arbeidstakere kan søke veiledning og beskyttelse.

Ingen Giske på direkten

Det gjelder riktignok ikke arbeidsmiljøloven direkte, men torsdag kveld sender TV2 dokumentaren «Vårt lille land: Trond Giske og Haddy Njies historie». Denne spesialutgaven av «Vårt lille land» handler om #metoo og prosessen som førte til Trond Giskes avgang.

– Skal du se på?

– Jeg er opptatt i styremøte i Buskerud Arbeiderparti, så det må eventuelt bli på nett-tv i etterkant, svarer Lise Christoffersen.

Varslersaken i Stortinget

Etter planen skal Stortinget behandle proposisjon 74 L (2018–2019) Endringer i arbeidsmiljøloven (varsling) 5. juni. Først skal arbeids- og sosialkomiteen arrangere høring 14. mai og deretter avgi sin innstilling senest 28. mai.

Her er de 13 representantene i komiteen:

  • Ap (4): Lise Christoffersen (saksordfører), Arild Grande, Eigil Knutsen og Julia Wong (møter for Hadia Tajik, som er i permisjon)

  • Høyre (3): Heidi Nordby Lunde, Margret Hagerup og Kristian Tonning Riise

  • Frp (2): Erlend Wiborg (komiteleder), Helge André Njåstad

  • Sp (1): Per Olaf Lundteigen

  • Venstre (1): Terje Breivik

  • SV (1): Solfrid Lerbrekk

  • KrF (1): Geir Sigbjørn Toskedal, (møter fast for Olaug V. Bollestad)

Powered by Labrador CMS