Arbeidsliv

Polen og Estland er de klart største enkeltlandene og står for nesten halvparten av alle utstasjonerte arbeidstakere i Norge.

Betydelig færre østeuropeere kommer til Norge for å jobbe

Det siste året har det vært en dramatisk nedgang i antall arbeidstakere fra Polen og Estland som jobber som innleid arbeidskraft i byggebransjen i Norge, viser ferske tall.

Publisert Sist oppdatert

SSB har sett en stor nedgang i antall arbeidstakere som kommer til Norge for å jobbe med sitt utenlandske foretak det siste året, såkalte «utstasjonerte arbeidstakere».

I 3. kvartal 2020 var det om lag 6 400 utstasjonerte arbeidstakere i Norge, en nedgang på 21,6 prosent fra samme kvartal året før.

80 prosent av disse utenlandske arbeidstakerne jobber primært i tre næringer: Forretningsmessig tjenesteyting (37,7 prosent), bygge- og anleggsvirksomhet (30,6 prosent) og industri og elektrisitet, vann og renovasjon (11,7 prosent).

Forretningsmessig tjenesteyting omfatter blant annet utleie av arbeidskraft, spesielt innenfor bygg- og anleggsvirksomhet.

Blant de tre største næringene var nedgangen fra 3. kvartal 2019 til 3. kvartal 2020 størst i industrien og forretningsmessig tjenesteyting med henholdsvis 41 og 25 prosent. Nedgangen i bygge og anleggsvirksomhet var på snaut 10 prosent.

Flest fra EU-land

I overkant av 60 prosent av de utstasjonerte arbeidstakerne kommer fra EU-land i Øst-Europa. Deretter følger Norden og Vest-Europa ellers, som står for henholdsvis 15,7 og 12,5 prosent av alle utstasjonerte arbeidstakere.

Polen og Estland er de klart største enkeltlandene og står for nesten halvparten av alle utstasjonerte arbeidstakere i Norge.

Danmark står for vel 9 prosent, mens kun i overkant av 4 prosent kommer fra Sverige.

Det har vært størst nedgang fra 3. kvartal 2019 til 3. kvartal 2020 blant utstasjonerte arbeidstakere fra EU-land i Øst-Europa med 28 prosent, som er noe større enn for utstasjonerte arbeidstakere totalt (21,7 prosent).

Nedgangen for de som kommer fra Vest-Europa ellers var på 10,5 prosent, mens det var omtrent ingen nedgang for de fra Norden.

Powered by Labrador CMS