Arbeidsliv

HØYERE RISIKO: Eldre og ufaglærte har høyere risiko for å bli gjengangere i ledighetskøen enn yngre og folk med høyere utdanning.

Én av tre koronaledige var også ledig under finanskrisen

Mange av danskene som havnet i ledighetskøen etter koronautbruddet i vår, mistet også jobben da finanskrisen rammet Danmark for drøyt ti år siden.

Publisert Sist oppdatert

Da Danmark ble rammet av finanskrisen i 2008, opplevde landet en økonomisk nedtur som førte til at mange arbeidstakere mistet jobben. Nedgangen varte fram til 2013, da sysselsettingen økte igjen.

Den økonomiske framgangen fortsatte fram til i vår, da koronautbruddet resulterte i en ny økonomisk krise.

Én av tre er gjengangere

Som i Norge steg arbeidsledigheten brått i Danmark fra mars i år. Og for mange av de koronaledige danskene var det ikke dere første erfaring med å stille seg i ledighetskøen.

Mange av dem som ble arbeidsledige under finanskrisen, er også rammet av ledighet under koronakrisen, viser en analyse fra tankesmia Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Analysen tar for seg personer som var i lønnet arbeid forut for både finanskrisen og koronakrisen og undersøker om de mistet jobben under en eller begge kriser.

I materialet er det 224.000 personer som var ledige under finanskrisen og 34.000 som var ledige i de tre første månedene av koronakrisen.

Tallene viser at en tredel av de koronaledige over 30 år også var rammet av ledighet under finanskrisen.

Større risiko for langtidsledige

Blant dem som var ledige under finanskrisen, var seks prosent også ledige i løpet av de tre første månedene av koronakrisen. Blant personer som ikke var ledige under finanskrisen, var det bare to prosent som opplevde ledighet i begynnelsen av koronakrisen.

Finanskrisens ofre er dermed rammet tre ganger hardere av koronaledighet sammenlignet med andre, konstaterer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Analysen viser også de som var langtidsledige under finanskrisen, har høyere koronaledighet enn de som bare var ledige i en kort periode etter at finanskrisen rammet Danmark.

Om lag 7,5 prosent av dem som var ledige i mer enn et år under finanskrisen, ble også ledige under koronakrisen. Til sammen har koronaledighet bare rammet 4,5 prosent av dem som var ledige i mindre enn 14 uker under finanskrisen.

Ufaglærte og eldre er utsatt

Utdanning har betydning for sannsynligheten for å være en gjenganger i ledighetskøen. Blant ufaglærte er det flere koronaledige som også var ledige under finanskrisen enn blant dem med høyere utdanning.

Også alder har betydning. Blant dem som var i 40-årene i 2008 og ble rammet av ledighet under finanskrisen, er det en høyere andel koronaledige enn blant dem som var under 40 år da finanskrisen startet.

Powered by Labrador CMS