Arbeidsliv

Årsaken til de forverrede utsiktene er at smittevernstiltak og nedstenginger av hele land og industrier har blitt forlenget.

Halvparten av den globale arbeidsstyrken står i fare for å miste levebrødet

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) forventer at 305 millioner jobber kan gå tapt som følge av koronakrisen.

Publisert Sist oppdatert

ILOs siste analyser av hvordan arbeidsmarkedet påvirkes av covid-19-pandemien, tegner et svært dystert bilde.

De økonomiske effektene av pandemien er alvorligere enn forventet. Særlig påvirkes uformell sektor og mange hundre millioner bedrifter over hele verden.

Den kraftige nedgangen i tilgjengelig arbeid som følge av koronakrisen, betyr at rundt 1,6 milliarder arbeidere i uformell sektor - det vil si nesten halvparten av den globale arbeidsstyrken - står i umiddelbar fare for å få miste levebrødet sitt.

Nedgangen i forventet antall utførte arbeidstimer i årets 2. kvartal, er betydelig verre enn tidligere anslått, kommer det frem i den siste utgaven av rapporten ILO Monitor.

Smittevern på bekostning av jobber

Sammenlignet med nivåene før krisen, forventer ILO nå en nedgang på 10,5 prosent, tilsvarende 305 millioner fulltidsstillinger globalt.

Det forrige estimatet var en nedgang på 6,7 prosent, tilsvarende 195 millioner fulltidsstillinger.

Årsaken til de forverrede utsiktene er at smittevernstiltak og nedstenginger av hele land og industrier har blitt forlenget.

Situasjonen har forverret seg over hele verden. I Nord- og Sør-Amerika forventer ILO nå en nedgang i antall arbeidstimer på 12,4 prosent i andre kvartal.

Tilsvarende nedgang forventes å havne på 11,8 prosent for Europa og Sentral-Asia. Anslagene for resten av de regionale gruppene følger like etter, med en forventet nedgang på over 9,5 prosent.

Krisepakker må på plass

ILO ber nå om umiddelbare, målrettede og fleksible tiltak for å støtte arbeidere og næringsliv; særlig små bedrifter, arbeidstakere i uformell sektor og andre sårbare grupper.

Globalt koordinerte tiltakspakker og gjeldslette må på plass for å sikre en effektiv og bærekraftig gjenoppbygging.

Internasjonale arbeidslivsstandarder som trepartssamarbeid vil være et godt utgangspunkt for å starte arbeidet.

– Når pandemien og krisen i arbeidsmarkedet nå fortsetter, blir behovet for å beskytte de mest sårbare enda større, sier ILOs generaldirektør Guy Ryder i en pressemelding.

For millioner av arbeidere betyr det å miste inntekten, at man også mister tilgang til mat, sikkerhet og mulighetene for en trygg fremtid.

– Det finnes nå millioner av virksomheter verden over som knapt puster. Det er dette det handler om i verdens arbeidsliv nå. Hvis vi ikke klarer hjelpe umiddelbart, vil disse bedriftene rett og slett forsvinne, sier han.

Powered by Labrador CMS