Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Har jeg mulighet til å gå av med AFP selv om jeg bytter stilling?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er ansatt i 60 prosent stilling i en bedrift som er tilsluttet AFP-ordning, og jeg har 40 prosent uføretrygd.For tiden er det omorganisering av virksomheten, og jeg har fått tilbud om ny stilling innen selskapet, men i en avdeling som ikke er tilsluttet AFP-ordningen.

Jeg er 56 år, og lurer på om jeg da helt vil miste muligheten til å gå av med AFP. Hva er vilkårene for å kunne ta ut AFP for meg?

Svar: For å kunne få AFP, må du i syv av de siste ni år før du fyller 62 år være i arbeid i en (eller flere) AFP-bedrift(er). AFP er tilknyttet den enkelte organisasjonsnummer, slik at dersom du takker ja til stilling i en avdeling som ikke har AFP, så avbrytes opptjeningen av ansiennitet. Hvis du blir værende i en AFP- tilsluttet bedrift er det videre vilkår:

Arbeidsforholdet må være ditt hovedarbeidsforhold, og du må ha en stillingsandel på minst 20 prosent. Din pensjonsgivende inntekt (lønn mv.) fra bedriften må i tillegg være høyere enn dine øvrige inntekter.

Du vil ikke få innvilget AFP dersom du mottar pensjon, ventelønn eller annen ytelse uten motsvarende arbeidsplikt, fra nåværende eller tidligere arbeidsforhold, i de siste tre årene før fylte 62 år. Det er et viktig unntak fra denne hovedregelen:

AFP kan innvilges dersom verdien av de aktuelle mottatte ytelser er mindre enn 1,5 G, i hvert av de tre aktuelle årene, regnet fra fødselsdato til fødselsdato. Stillingsreduksjon med uendret lønn som er ledd i en generell seniorpolitikk på arbeidsplassen, kan likevel godtas, selv om ytelsen er 1,5 G eller mer. Styret i Fellesordningen for AFP må godkjenne seniorpolitikkavtalen.

Det er også begrensning på hvilke andre inntektsforhold du kan ha. Dersom du eksempelvis har inntekter/pensjon/sykepenger/livrente med mer som stammer fra annen arbeidsgiver/næringsinntekt som ikke er tilsluttet AFP-ordning, så er det et vilkår at disse inntektene ikke overstiger din pensjonsgivende inntekt fra tilsluttet AFP-bedrift i mer enn to av inntektsårene i ansiennitetsperioden.

Slik annen inntekt kalles for «øvrig inntekt», og vil kunne gjøre at muligheten for uttak av AFP bortfaller. Det er også regler for næringsinntekter, utleie, utbytte, overskudd og lignende. Dersom du har andre inntektskilder enn de fra arbeidsgiveren som er tilsluttet AFP-ordningen, må det foretas en grundig vurdering av reglene for "øvrig inntekt". Reglene om dette finner du på afp.no.

Privat AFP kan heller ikke kombineres med uføretrygd ved 62 år. Skal du søke om AFP, må du derfor si fra deg uføretrygden før fylte 62 år. Ved uttak av AFP er det også regler om at du må være ansatt og reell arbeidstaker, det er krav til minimumslønn, regler om annen AFP, sykepenger, regler ved konkurs og nedbemanning og AFP og folketrygd. Se mer om dette på afp.no.

Powered by Labrador CMS