Arbeidsliv

I romjulen har han vært fraværende alle dager, tilsynelatende slik at resterende arbeidsevne har blitt «lagt på» fridagene, og vice versa.

Hvordan skal en delvis sykemelding fungere i praksis?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: En av våre ansatte ble 60 % sykmeldt i begynnelsen av desember. I romjulen har han vært fraværende alle dager, tilsynelatende slik at resterende arbeidsevne har blitt «lagt på» fridagene, og vice versa.

Er det slik at den ansatte har rett til dette? Vi har ikke diskutert hvordan den delvise sykmeldingen skal gjennomføres i praksis.

Svar: Slik vi forstår spørsmålet ditt, lurer du på om den ansatte i perioder hvor det er flere hellig- og fridager selv kan velge å legge sin resterende arbeidsevne til disse dagene, og i stedet legge sine fraværsdager til dagene hvor det er arbeidsplikt. Slik er det ikke.

Reglene om gradert sykemelding følger av folketrygdloven (ftrl.) § 8-6. Som det også følger av NAVs egne nettsider er det opp til arbeidsgiver og den ansatte å samarbeide om en arbeidsordning som fungerer. En slik ordning kan være å redusere arbeidstiden tilsvarende.

Dersom dere kommer frem til at den ansatte ikke skal jobbe 40 % av alminnelig arbeidstid hver dag, men i stedet kun jobbe noen hele dager, bør en slik arbeidsplan skriftlig avtales mellom partene.

Problemet i deres tilfelle synes å være at dere fra starten av ikke har lagt en konkret plan for hvordan den graderte sykmeldingen skal gjennomføres i praksis, og at arbeidstaker derfor har fått lov til å styre dette selv.

Det er vanskelig å se for seg at det er den ansatte som skal måtte bære risikoen for dette i ettertid. Likevel vil dere kunne ta fraværet i romjulen i betraktning når dere fastsetter planen videre – slik at fraværet over lengre tid blir 60 %.

SBDL v/Sindre D. Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS