Arbeidsliv

Vi har en ansatt som jobber ganske mye overtid, til tross for at hun ikke blir pålagt dette.

Hvordan får vi en ansatt til å jobbe mindre overtid?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har en ansatt som jobber ganske mye overtid, til tross for at hun ikke blir pålagt dette. I arbeidsavtalen står det klart at overtid skal «avtales med nærmeste leder».

Jeg som HR-ansvarlig begynner å bli litt bekymret for at hun jobber mer enn hun har godt av, samtidig som det er økonomisk uheldig for virksomheten å måtte betale henne såpass mye overtid.

De arbeidsoppgavene det er snakk om kunne like godt blitt fordelt utover lengre tid. Hvordan skal vi få gjort noe med dette?

Svar: Dere som arbeidsgiver kan kreve at den ansatte forholder seg til avtalt arbeidstid, og kreve at overtid avtales med nærmeste leder.

Når den ansatte ikke forholder seg til dette, er det derfor i utgangspunktet snakk om brudd på arbeidsavtalen. Når dette er sagt, er det jo gode muligheter for at den ansatte har sine grunner til at hun jobber såpass mye overtid.

Vi anbefaler at dere setter dere ned med den ansatte og avklarer hvilke forventninger dere har til henne. Her bør dere presisere hvilke rutiner som gjelder for å avtale overtid. Det er nok også en god idé å forklare den ansatte hvorfor dere har regler om bruk av overtid; blant annet hensynet til arbeidsmiljøet og til virksomhetens økonomi.

Den ansatte kan også ha egne synspunkter for hvorfor slik bruk av overtid er nødvendig for henne. Slike synspunkter bør dere selvfølgelig også ta i betraktning. Dersom problemet vedvarer, kan dere gi den ansatte en advarsel, dersom dette oppleves som nødvendig og forholdsmessig. Er det slik at hun faktisk har for mange arbeidsoppgaver, må disse fordeles på andre.

SBDL v/Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS