Arbeidsliv

Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel mener bemanningsbransjen burde få lov til å utdanne lærlinger.

– La bemanningsbransjen etablere lærebedrifter

NHO-direktør mener bemanningsbransjen kan bidra til å fylle noe av det enorme behovet Norge har for lærlingplasser.

Publisert Sist oppdatert

I et innlegg i Dagens Perspektiv skriver Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel at bemanningsbransjen burde få lov til å utdanne lærlinger og bli godkjent som lærebedrift – blant annet innen bygg og anleggsfag og innen helse.

Her kan du lese innlegget: La bemanningsbransjen tilby fagbrev

«Enormt behov»

Kaltenborn viser til andre europeiske land der dette gjøres med gode resultater og der fagforeningene samarbeider med bemanningsbransjen om ulike lærlingordninger.

I Norge får ikke bemanningsbransjen utdanne lærlinger – verken innen bygg og anlegg eller helsefag, skriver Kaltenborn, og undrer seg på hvorfor. Det er jo et faktum at det er et skrikende behov etter flere lærlingplasser mange steder og i mange bransjer i Norge.

Kaltenborn trekker også frem NHOs kompetansebarometer og Lied-utvalget som begge peker på et enormt behov for folk med yrkesfaglig utdanning, «både akkurat nå og i årene som kommer».

Bemanningsselskapenes måte å utvikle egne ansatte på vil gi muligheter som er vanskeligere for ordinære bedrifter

– Hvorfor er det viktig at bemanningsbransjen blir lærlingsbedrifter?

– Først og fremst fordi vi har for få lærlingeplasser i Norge. Det norske utdanningssystemet leverer i dag ikke tilstrekkelig for å dekke næringslivets behov for arbeidskraft. Bemanningsselskapene bidrar alt i dag med kompetanseheving av egne ansatte, og har gode resultater med å matche folk som trenger jobb med bedrifter som trenger kvalifisert arbeidskraft. Vi har gode erfaringer også med å ha lærlinger innenfor IT-faget, hvor Manpowers datterselskap Proservia er opplæringsbedrift, sier Anne-Cecilie Kaltenborn til Dagens Perspektiv.

– Bemanningsselskapenes måte å utvikle egne ansatte på vil i tillegg gi muligheter for den enkelte lærling som er vanskeligere for ordinære bedrifter, i den forstand at det kan settes sammen et opplæringsløp med praksis i flere virksomheter, fremhever hun.

NHO Service og Handel er arbeidsgiverforening for brorparten av vikar- og bemanningsbransjen, og Kaltenborn mener – naturlig nok – at bemanningsbransjen vet mye om behovene i bedrifter, stat og kommune.

«De vet mye om tilbudet av arbeidskraft fra de som ønsker jobb og oppdrag. Derfor driver de mer opplæring og kompetanseøkning enn det mange nok er klar over», skriver NHO Service og Handel-direktøren.

Sære Norge?

Anne-Cecilie Kaltenborn mener Norge bør benytte seg av den muligheten bemanningsbransjer gir for møte behovet for flere fagfolk.

«Adecco ga lærlingetilbud til mer enn 11.000 personer i 2018, mens Randstad ga kurstilbud til 306.000 kandidater. Bemanningsbransjen er som man forstår en betydelig kompetansebygger», heter det i Kalteborns tekst.

Så kommer det: «Men disse tallene stammer ikke fra Norge.»

– I Norge mener nemlig noen at bemanningsselskaper ikke skal få lov til å tilby lærlingeplasser, selv om de gjør det i andre land. Dette til tross for at landet og markedet skriker etter lærlingeplasser, blant annet innen bygg- og anlegg, sier hun.

Det kan være både proteksjonisme fra andre virksomheter og politisk motstand mot bransjen som ligger bak

Også innen helsesektoren er bemanningsbransjen «stor» i Norge. Og ifølge Kaltenborn, driver de med «utdanning innen både språk, HMS og jus, for å kunne tilby kompetent arbeidskraft til Norge fra andre land».

– Blant disse er det også flere bedrifter som er i stand til å være lærebedrift innen helsefag. Men får de lov? spør Anne-Cecilie Kaltenborn.

Hun påpeker at selv om hun her trekker frem bygg og anlegg og helse er det «ingen grunn til at ikke bemanningsbransjen kan være lærlingsbedrift i alle bransjer».

– Hva er grunnen til at bemanningsbransjen ikke får «lov» i Norge, tror du?

– Det kan være både proteksjonisme fra andre virksomheter og politisk motstand mot bransjen som ligger bak, men det skyldes nok mest at det er noe nytt, som oppleves å utfordre måten arbeidslivet er organisert på i Norge, sier Kaltenborn.

– Derfor er det viktig å understreke at som i alle andre bedrifter er man også i bemanningsselskap fast ansatt. Følgelig vil vi også fungere som alle andre som lærlingsbedrifter.

Powered by Labrador CMS