Arbeidsliv

Hvis en perfeksjonist samtidig lider av bedragerisyndromet, er sjansen større for at man blir overarbeidet og utbrent.

Unngå disse fem fellene for ikke å bli utbrent

Det er mange årsaker til at folk blir utbrent på jobb. Noen er utenfor vår kontroll, mens ande kan vi motvirke så lenge vi vet om dem.

Publisert Sist oppdatert

Stramme tidsfrister, nye krav, kontinuerlig endringer og urettferdig behandling er noen av faktorene som bidrar til at 42 prosent av arbeidstakere opplever å bli utbrent i løpet av karrieren.

Tegn på at du nærmer deg utbrenthet kan være at du sliter med å sove, føler deg mer irritabel, vanskelighet for å konsentrere deg og at man tyr til alkohol for å slappe av.

Harvard Business Review skriver om fem vanlige feller som man kan unngå på jobb for å hindre at man blir utbrent.

I overkant tilpasningsdyktig

Å være tilpasningsdyktig er i de fleste tilfeller bra for deg og karrieren din, helt til du overanstrenger deg selv. Dette er en lett felle å gå i for dem som ønsker å gjøre alle til lags og som drives av å møte andres forventinger til dem.

Spør deg selv om din ekstreme tilpasningsdyktighet kommer fra et ønske av om å tilfredsstille andre sine forventinger. Hvis svaret er ja, må du være obs på at det å være ja-menneske har sine negative sider.

Din fleksibilitet kan være en superkraft i noen situasjoner, men kan gå på helsa løs dersom du ofrer din egen helse for å blidgjøre andre.

Øv deg på å si nei til mindre viktige ting og lær deg å sette grenser. Gjør det tydelig overfor sjefen din når du kan jobbe overtid og når du ikke er villig til å ta på deg flere oppgaver.

Perfeksjonisten

Å sette en høy standard for oss selv er viktig for karrierene våre. Problemene kommer derimot til overflaten når standardene blir umulige, eller når vi forventer mye av oss selv på alle områder i livet.

Ekstra bestående kan det være når man oppfatter andre rundt oss som perfekte og prøver å etterstrebe et uoppnåelig ideal.

Spør deg selv hvordan du kan få gjennomført oppgavene dine uten byrden av å hele tiden skal gjøre de perfekte. Prøv å være snill mot deg selv og tilgi dine egne feil.

Bedragerisyndromet

Å starte i en ny jobb, få en forfremmelse eller ta på seg et nytt prosjekt kan utløse negative følelser knyttet til bedragerisyndromet.

Vi legger ekstra mye press på oss selv når vi sammenligner oss selv med andre eller føler oss underkvalifiserte for jobben.

Hvis en perfeksjonist samtidig lider av bedragerisyndromet, er sjansen større for at man blir overarbeidet og utbrent.

For å bryte ut av denne fellen må du anerkjenne følelsene dine av å ikke strekke til og endre tankesettet ditt. Styr selvmedfølelsen i stedet for å gjøre selvkritikk til en vane.

Overengasjert

Selv om folk elsker jobbene sine, risikerer de å bli utbrente. Vi erstatter det som får oss til å slappe av som tid med familien, trening og søvn med arbeid som får oss til å føle oss engasjerte og lykkeligere

For å unngå denne fellen må du først vurdere om du faktisk presser deg selv for hardt. Prøv å sette klare grenser rundt arbeidstid slik at du kan nyte fritiden din bedre.

Ute av min kontroll

Psykologer hevder at folk har en tendens til å takle stress på to ulike måter. «Problemfokusert» mestring hjelper oss med å håndtere stressfaktorer som vi mener vi har kontroll over.

Dette inkluderer nye arbeidsoppgaver, tidsfrister og andre arbeidsrelaterte problemer som i kan forhandles om.

Hvis vi derimot stresser over noe som vi føler at vi ikke har kontroll over, går vi vanligvis over i «følelsefokusert mestring-modus».

Vi bruker ofte denne mestringstaktikken når vi er overbelastet med arbeid, har stramme tidsfrister og andre stressfaktorer som vi føler er utenfor vår kontroll. Folk som bruker den emosjonelle mestringstaktikken har større sjanse for å bli utbrent.

For å komme deg ut av denne fellen må du utfordre troen på hvilke aspekter ved arbeidshverdagen din du tror du ikke kan kontrollere.

Spør deg selv om denne tidsfristen virkelig er så rigid som du tror den er. Hvilke steg kan du ta for å forhandle denne tidsfristen? Alle steg du tar vil gjøre at du føler deg mindre utbrent.

Powered by Labrador CMS