FORVERRING: Situasjonen er sannsynligvis forverret for dem som strevde med å komme inn i arbeidslivet før koronakrisen. Mange står muligens lengre unna arbeidslivet enn noen gang, mener generalsekretær Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Foto

Skynesher/iStock

Vi må inkludere også i krisetider

Publisert: 23. april 2020 kl 10.14
Oppdatert: 28. april 2020 kl 17.44

FUNKSJONSHEMMEDES FELLESORGANISASJON (FFO) er, som resten av samfunnet, bekymret for alle arbeidstakerne som nå er permittert eller har mistet arbeidet sitt på grunn av koronakrisen.

Samtidig er vi opptatt av at regjeringen plukker opp tråden igjen med hensyn til alle dem som strevde med å komme inn i arbeidslivet også før koronakrisen.

Deres situasjon er sannsynligvis forverret av denne krisen, og mange står muligens lengre unna arbeidslivet enn noen gang.

REGJERINGEN SKAL SAMLE ti eksperter i ti bransjer for å diskutere veien videre når koronakrisen avtar, etter invitasjon fra statsministeren. Vi oppfordrer sterkt til at veien videre for inkluderingsdugnaden og dens målgrupper blir ett av temaene i denne diskusjonen.

Vi har sendt en henvendelse til Arbeids- og sosialdepartementet, med kopi til statsministeren kontor, der vi blant annet ber om et eget møte om inkluderingsdugnaden.

Det er viktig å få avklart hvordan regjeringen jobber med denne satsningen fremover.

INKLUDERINGSDUGNADEN VAR EN innsats som ble rigget i en tid med svært lav ordinær ledighet. Vil de store strukturelle endringene på arbeidsmarkedet kreve nye måte å jobbe med inkludering på?

Saken fortsetter under annonsen

Det er viktig å få avklart hvordan regjeringen jobber med denne satsningen fremover – også inn mot bedrifter. Vil det forsvinne mange jobber som kunne vært tilpasset funksjonshemmede med behov for tilrettelegging? Vil arbeidsgivere og bedrifter nå vegre seg enda mer når det gjelder å ta risiko knyttet til å ansette inkluderingsdugnadens målgrupper?

SELV OM DET nå går enorme summer til dagpenger og krisepakker til bedrifter, så håper vi ikke det skal spares på penger til effektfulle arbeidsmarkedstiltak som lønnstilskudd og andre virkemidler som er målrettet for personer med nedsatt arbeidsevne og funksjonshemmede.

FFO vil gjerne være med i en dialog om veien videre for inkluderings- og arbeidsmarkedspolitikken når koronakrisen avtar. Vi anmoder departementet om å invitere til et møte med organisasjonene dere tidligere har samarbeidet med om inkluderingsdugnaden.