Arbeidsliv

LØSARBEIDERE: Nulltimers-kontrakter er særlig utbredt i hotell- og restaurantbransjen.

300.000 dansker jobber på nulltimers-kontrakter

Nulltimers-kontrakter har skapt et parallelt marked med hundretusener løsarbeidere, viser en kartlegging fra tankesmia Cevea i Danmark.

Publisert Sist oppdatert

En kartlegging blant et representativt utvalg av 1.500 dansker viser at om lag 300.000 danske lønnsmottakere er ansatt på nulltimers-kontrakter Det tilsvarer om lag 11 prosent av alle sysselsatte.

Kartleggingen er den første i sitt slag, ifølge avisen Politiken.

Løsarbeidere på nulltimers-kontrakter har ikke fast lønn, ikke fast arbeidstid, og de kan ikke være sikre på å få dagpenger, sykepenger eller lønn i oppsigelsestiden skriver nyhetsbyrået Ritzau i en omtale av kartleggingen.

Direktør Asbjørn Sonne Nørgaard i tankesmia Cevea kaller slike kontrakter en «gave til arbeidsgiverne».

– De får en ultimativ frihet og fleksibilitet der de kan tilpasse arbeidsstyrken hundre prosent etter eget forgodtbefinnende, mens de ansatte må innordne seg hvis de vil ha inntekten, sier Nørgaard til Politiken.

De usikre ansettelsene er særlig utbredt i hotell- og restaurantbransjen, der mange kjøkkenmedhjelpere, rengjøringspersonale og serveringspersonale jobber på nulltimers-kontrakter.

Ifølge undersøkelsen er det særlig studenter som godtar løse ansettelser. Men selv når man tar bort studenter og pensjonister, er det minst 150.000 danske lønnsmottakere som utelukkende lever av arbeid de kan få via nulltimers-kontrakter, skriver Ritzau.

Powered by Labrador CMS