Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Det er mulig å venne seg til kaldt arbeidsmiljø

En ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) åpner opp for at langvarig kuldeeksponering endrer sammensetningen av sensorer i nervetrådene.

Publisert Sist oppdatert

Hele 14 prosent av sysselsatte i Norge oppgir i 2019 at de i sitt daglige arbeid er utsatt for kulde fra for eksempel arbeid i kalde rom eller arbeid utendørs om vinteren.

Forekomsten er spesielt høy i yrkesgruppene anleggsarbeider, tømrer og bonde/fisker hvor over 50 prosent oppgir at de er utsatt, skriver Stami.

Arbeid i kalde omgivelser kan gi frostskader, øker risikoen for ulykker og er sett i sammenheng med flere helseplager og sykdommer.

Enkelte funn tyder på at kuldeeksponering akutt og over tid kan innvirke på sykdommer i åndedrettssystemet, hjerte-karsykdom, muskelskjelettplager og andre kroniske sykdommer.

Muskelplager

Det vitenskapelige grunnlaget for dette har ikke vært undersøkt godt nok, og mange arbeidstakere utsettes for kulde uten at man kjenner til hvordan dette kan virke inn på helsen deres.

Gjennom ICElab-prosjektet, som har pågått siden 2017, genererer forskere ved STAMI ny kunnskap om kulde og helseutfall til bruk i praktisk håndtering og regulering av kuldeeksponeringer i arbeidslivet.

En ny studie fra prosjektet åpner opp for at langvarig kuldeeksponering endrer sammensetningen av sensorer i nervetrådene. Dette virker å ha betydning for tilvenning til kulde.

− Videre forskning vil kunne avdekke om dette også har betydning for muskelskjelettplager ved arbeid i kalde omgivelser, sier forsker Fred Haugen, som er prosjektleder for ICElab.

Kan være smertefullt

Vår evne til å oppfatte og reagere på varme og kulde er helt avgjørende for helse og overlevelse.

Sanseinntrykk om omverdenen, for eksempel temperatur, fanges opp av spesialiserte sensorer i nervetrådene våre.

Noen responser på omgivelsestemperatur skjer uten at vi er dem bevisste, andre er vi bevisste − disse kan også være smertefulle.

− I hudens nervetråder finnes molekylære sensorer som omsetter temperatur til nervesignaler. I denne studien har vi sett på kuldesensoren TRPM8 og hvordan langvarig kuldeeksponering kan påvirke aktiviteten og genuttrykket av denne sensoren, forklarer Haugen.

Powered by Labrador CMS