Arbeidsliv

VIL JOBBE LENGER: En lærer forventes å stå i jobb nesten fem år lenger enn en førskolelærer eller en kommunalt ansatt renholder.

Én av fire kommunalt ansatte 50-åringer vil være pensjonert før de er 62

Hver fjerde 50-åring i kommunesektoren forventes å gå av før de fyller 62 år. Mange vil gå over på uføretrygd.

Publisert Sist oppdatert

I 2019 kunne omtrent én av fire av de yrkesaktive 50-åringene i kommunene (unntatt skolen) forventes å være helt eller delvis pensjonert som 62-åringer. Omtrent like mange forventes å stå i jobb fram til fylte 67 år.

Forventet tidspunkt for pensjonering varierer imidlertid mye mellom ulike grupper. En lærer forventes å stå i jobb nesten fem år lenger enn en kommunalt ansatte renholder. Og mannlige kommuneansatte forventes å jobbe to år lenger enn kvinner i kommunesektoren.

Høyere avgangsalder i skolen

Tallene overfor kommer fram i en ny rapport om pensjonering i kommunal sektor fra forskningsstiftelsen Fafo.

Rapporten tar for seg pensjonering innenfor tariffområdet til kommunenes organisasjon KS, og omfatter ansatte i kommuner, fylkeskommuner, skoler og helseforetak.

Ifølge beregningene for 2019 forventes en kommunalt ansatt 50-åring i gjennomsnitt å bli helt eller delvis pensjonert når han eller hun er 60,9 år. Den forventede pensjoneringsalderen er 61,3 år for en 50-åring ansatt i fylkeskommunene, mens den er 63,2 år for ansatte i skoleverket.

Siden 2002 har forventet pensjonsalder for kommunalt ansatte økt med et halvt år for kommunalt ansatte, mens den har økt med nesten tre år for ansatte i skolesektoren. For ansatte i fylkeskommunene har forventet pensjoneringsalder gått litt ned i denne perioden.

Noe av økningen for ansatte i skolen skyldes en omlegging av statistikken i 2010, men også etter dette har det vært en økning i forventet pensjoneringsalder for denne gruppen.

En lege kan forventes å stå nesten tre år lenger i arbeid enn en sykepleier.

Forskjeller mellom yrkesgrupper

Forventet pensjoneringstidspunkt varierer ikke bare mellom sektorer, men også mellom ulike yrkesgrupper i de forskjellige sektorene.

Forskjellen ser man blant annet i helsesektoren, der en lege kan forventes å stå nesten tre år lenger i arbeid enn en sykepleier eller en hjelpepleier/barnepleier.

Forventet pensjoneringsalder for en 50 år gammel lege var i 2019 62,8 år, mens den var henholdsvis 60,4 år for en sykepleier og 59,9 år for en hjelpepleier/barnepleier.

Både førskolelærere og renholdere i kommunene forventes å gå av før de er 60 år.

Blant de største yrkesgruppene innen KS’ tariffområde har ingeniører og teknikere, saksbehandlere og kontoransatte høyest forventet pensjoneringsalder. Syke- og hjelpepleiere, sosionomer, barnevernspedagoger, førskolelærere og renholdere har lavere forventet pensjoneringsalder.

Både førskolelærere og renholdere i kommunene forventes å gå av før de er 60 år, med en forventet pensjoneringsalder på henholdsvis 59,3 og 59,5 år.

For ingeniør og teknikere i kommunene er forventet pensjoneringsalder 63,2 år, mens den for lærere er 64,3 år. Rektorer, inspektører og ledere i skolen ventes i gjennomsnitt å drøye til de er 64,6 år før de tar ut pensjon.

Jevnt over er det flere kvinner enn menn som tidligpensjoneres med uførepensjon.

Mange blir uføre

Fram til 62 års alder er det i hovedsak uførepensjonering som bidrar til å redusere forventet pensjoneringsalder.

Jevnt over er det flere kvinner enn menn som tidligpensjoneres med uførepensjon.

Noen arbeidstakere i kommunal sektor begynner å ta ut pensjon tidlig basert på særaldersregler fra 57 år. De er imidlertid så fa at de i liten grad påvirker tidligpensjoneringsratene før fylte 62 år, ifølge Fafo-rapporten.

Etter 62 år er uførepensjon fortsatt en viktig årsak til tidligpensjonering, men det avtar i betydning mot 67 år. Etter fylte 62 år er uttak av avtalefestet pensjon, AFP, den viktigste forklaringen på økt tidligpensjonering.

Nesten én av fire av 50-åringene som i 2019 var ansatt i kommuner og fylkeskommuner forventes å være uførepensjonert ved 62 år. Denne andelen øker til én av tre ved 67 år.

Den samlede effekten av uførepensjon, særaldersgrenser og AFP fører til at drøyt tre av fire av 50-åringene som var ansatt i fylkene og kommunene i 2019, kan forventes å være pensjonister før de er 67 år.

Kvinner går av tidligere

Forventet pensjoneringsalder for 50-åringer i kommunene er forskjellig for kvinner og menn. Beregningene for 2019 viser en forventet pensjoneringsalder på 60,5 år for kvinner, mens den er på 62,5 år for menn.

En viktig forklaringsfaktor for kjønnsforskjellen er at menn og kvinner i stor grad har svært ulike yrker, ifølge Fafo.

I kommunene kunne man i 2019 forvente at 15 prosent av mennene og 25 prosent av kvinnene hadde tatt ut pensjon ved fylte 62 år.

I skolesektoren kunne man forvente at 12 prosent av kvinnene og 6 prosent av mennene som var i arbeid som 50-åringer, var pensjonert ved fylte 62 år.

Det ser ut som om kvinnene i skolen har hatt en langt mer positiv utvikling enn den man finner blant kvinnene i de øvrige sektorene, ifølge Fafo.

Powered by Labrador CMS