Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen overtar jobben som fiskeridirektør etter valget. Nå må statsminister Erna Solberg svare i kontrollkomiteen om ansettelsen av statsrådskollegaen. 

Terje Pedersen / NTB
 
 

 

Erna Solberg må stille i åpen høring om ansettelse

Publisert: 11. mars 2021 kl 08.15
Oppdatert: 11. mars 2021 kl 08.15

Stortingets kontrollkomité kaller inn både statsministeren og næringsministeren til åpen høring. Der må de svare på hva som skjedde da forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ble utnevnt som ny fiskeridirektør i september i fjor, skriver Klassekampen.

Leder i kontrollkomiteen, Dag Terje Andersen (Ap), bekrefter overfor Klassekampen at komiteen nå trapper opp sine undersøkelser.

– Komiteen har besluttet at vi kommer til å invitere næringsministeren og statsministeren til høring i saken, sier han.

Dag Terje Andersen sier at det er måten ansettelsene skjedde på som gjør en kontrollhøring nødvendig.

– Og ikke minst det prinsipielle ved at en sittende statsråd blir utnevnt av sine kolleger til embetsstillinger.

At kontrollkomiteen vil til bunns i prosessen som førte til ansettelsen, har utløst et kritisk søkelys også mot to tidligere tilfeller der regjeringen har tildelt tunge embeter til egne statsråder. Tidligere fiskeriminister Elisabeth Vik Aspaker (H) ble i 2014 utnevnt til fylkesmann i Troms, og Bent Høie (H) ble i 2018 gitt samme stilling i Rogaland.

I et brev til kontrollkomiteen 23. februar, avviser statsministeren at hun har brutt regler ved utnevnelsene, som hun mener var ordinære prosesser.

Annonse

Finn ledige stillinger på lederjobb.no