Arbeidsliv

Det fortsatt langt flere kvinner enn menn som jobber deltid, men forskjellen har blitt mindre år for år.

Flere kvinner og færre menn jobber heltid

Selv om det har vært en nedgang i sysselsettingen blant både menn og kvinner, har det vært en økning blant kvinner som jobber heltid.

Publisert Sist oppdatert

Det er derimot vært en nedgang i menn som jobber heltid. Likevel er det fortsatt langt flere kvinner enn menn som jobber deltid, men forskjellen har blitt mindre år for år.

I fjerde kvartal 2020 var 67,0 prosent av befolkningen mellom 15 og 74 år i arbeid, viser tall fra SSB.

Justert for sesongvariasjoner var det 143.000 arbeidsledige i november 2020. Det utgjorde 5,0 prosent av arbeidsstyrken, ned 0,2 prosentpoeng fra august.

Etter en rask og stor øke i den sesongjusterte arbeidsledigheten våren 2020 var arbeidsledigheten nokså stabil rundt 5,2 prosent i sommermånedene og høsten.

Flere langtidsledige

Økningen i arbeidsledigheten siste år har kommet blant både yngre og eldre, også personer i aldersgruppen 55-66 år.

Det at ledigheten har holdt seg høy gjennom store deler av året vises i andelen langtidsledige, det vil si personer som har vært ledige i over seks måneder.

I 4. kvartal 2020 var 41,6 prosent av de ledige langtidsledige, en økning fra 34,3 prosent året før.

Økningen i ledigheten og nedgangen i sysselsettingen har samlet sett medført at arbeidsstyrkeprosenten har holdt seg på om lag samme nivå med unntak av de aller yngste.

Færre unge i arbeid

I aldersgruppen 15-19 år var det en nedgang i arbeidsstyrken på 4 prosentpoeng, fra 41,9 til 37,9 prosent.

På spørsmål om hovedsakelig virksomhet, som rettes til alle deltidssysselsatte og alle som ikke er i arbeid, var det i 4. kvartal 2020 færre ungdommer i alderen 15-24 år som regnet seg som yrkesaktive enn hva tilfellet var året før.

Det er færre ungdommer som har en deltidsjobb, det er flere som oppgir utdanning som sin hovedsakelige virksomhet og færre av disse som har en deltidsjobb ved siden av utdanningen.

Powered by Labrador CMS