Arbeidsliv

SYKEPLEIERE TJENER MER: Innvandrere som jobber som sykepleiere, hadde en snittlønn på om lag 49.000 kroner i november 2019. Det var 6 prosent mer enn majoritetsbefolkningen.

Innvandrere tjener mindre enn majoritetsnordmenn – men ikke i alle yrker

Innvandrere har gjennomgående lavere inntekt enn andre med samme utdanningsnivå. Men i noen yrker tjener innvandrere mer enn kolleger fra majoritetsbefolkningen.

Publisert Sist oppdatert

Utdanning har stor betydning for hva slags jobb man har og hva man tjener. Men også andre faktorer enn utdanning har betydning for inntekten, viser en analyse av utdanning og lønnsnivå blant innvandrere.

Innvandrere tjener gjennomgående mindre enn resten av befolkningen når man sammenligner inntekt og utdanningsnivå, viser analysen fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Den bygger på inntektsstatistikk fra november 2019.

Størst forskjell var det blant personer med fullført videregående, der innvandrere tjente 18 prosent mindre enn andre.

Alder og hvilke yrker innvandrere jobber i, er viktige faktorer som bidrar til å forklare forskjellene, ifølge SSB.

Lite utdanning og lav lønn

Økt utdanning og økt inntekt henger vanligvis sammen, og tallene fra høsten 2019 viser at de som ikke hadde uten utdanning utover grunnskolen, tjente minst.

Lønnsnivået henger sammen med at de med lite utdanning i stor grad befinner seg i deler av arbeidsmarkedet som er preget av lave lønninger. Mange arbeider innenfor varehandel, samt innen tjenestesektoren som for eksempel renhold, overnatting og servering

Innvandrerne med kun grunnskole hadde en gjennomsnittlig månedslønn i heltidsstilling på i overkant av 35.000 kroner høsten 2019. Det var omtrent 13 prosent mindre enn majoritetsbefolkningen, som tjente om lag. 40.400 kroner.

På samtlige utdanningsnivåer hadde innvandrerne fra Vest-Europa den høyeste gjennomsnittslønnen blant innvandrergruppene. Med grunnskoleutdanning tjente de fra Vest-Europa omkring 40.200 kroner, altså nesten det samme som den øvrige befolkningen.

Innvandrere fra Afrika tjente minst med om lag 33.300 kroner, nesten 17 prosent mindre enn de fra Vest-Europa.

Alder har betydning

Noe av lønnsforskjellen mellom innvandrere og befolkningen ellers henger sammen med forskjeller i alder. Lavt utdannede innvandrere i analysen er i snitt noe yngre enn majoritetsbefolkningen, der det er langt flere over 50 år enn blant innvandrerne. Det bidrar til høyere snittlønn i majoritetsbefolkningen siden de fleste tjener mer når de blir eldre og får mer realkompetanse.

Også innenfor samme aldersgruppe har imidlertid innvandrerne lavere lønn, viser inntektsstatistikken fra høsten 2019.

Størst forskjell var det i alderen 35-50 år, der innvandrerne tjente 16 prosent mindre enn jevngamle i den øvrige befolkningen. Forskjellen kan henge sammen med at mange har innvandret i godt voksen alder og startet yrkeskarrieren relativt sent i livet.

I tillegg er det mange flyktninger, spesielt fra Asia og Afrika blant innvandrerne med lite utdanning. For flyktninger kan en vanskelig bakgrunn fra hjemlandet og utfordringer med språk, kultur og andre ferdigheter i et nytt land gjøre det mer utfordrende å bygge karriere og avansere lønnsmessig selv etter en del år i arbeid, påpeker SSB

Bedre lønn med fullført videregående

Både blant innvandrere og i den øvrige befolkningen tjente de med fullført videregående utdanning over 10 prosent mer enn de med kun grunnskole.

Uten å ta hensyn til andre faktorer tjente innvandrere og majoritetsbefolkningen med videregående henholdsvis 39.150 kroner og 46.230 kroner, en inntektsforskjell på 18 prosent.

Gapet er imidlertid mindre for innvandrere med utdanning i Norge enn for innvandrere som har tatt utdanning i utlandet.

Innvandrerne med fullført videregående i Norge tjente 40.170 kroner, som var omkring 4 prosent mer enn innvandrere med utdanning fra utlandet.

Mindre forskjeller innen samme yrke

En del av lønnsforskjellene skyldes også valg av yrke, siden det viser seg at innvandrere i større grad har yrker med noe lavere lønninger.

Innenfor samme yrke er det mindre forskjeller mellom innvandrere og den øvrige befolkningen, men i flere av de vanligste yrkene tjente innvandrerne fortsatt noe mindre.

Lønnen er mest lik i pleie- og helserelaterte yrker. Blant helsefagarbeidere tjente innvandrerne 41.600 kroner i måneden, noe som var 300 kroner mer enn majoritetsbefolkningen.

I håndverksyrkene var forskjellene større og i innvandreres disfavør. For tømrere og snekkere var snittlønnen for innvandrerne 37.700 kr, eller 8 prosent lavere enn i den øvrige befolkningen.

Tjener mer i noen yrker

Høyt utdannede innvandrere med jobber som står i stil med utdanningen, ser ut til å tjene omkring det samme som majoritetsbefolkningen. For disse er forskjellene i mange tilfeller ikke større enn at de kan forklares av blant annet forskjeller i alder, erfaring og mengden deltidsarbeid, ifølge SSB.

I flere yrker var det innvandrere som i snitt tjente mest. Sykepleiere er det vanligste yrket blant innvandrere med høyere utdanning i SSBs analyse. Med en snittlønn rett i underkant av 49.000 kroner tjente de 6 prosent mer enn majoritetsbefolkningen.

Legespesialister er blant yrkene med de høyeste lønningene. I dette yrket tjente innvandrere omkring 88.000 kroner i november 2019, nesten 4.000 kroner mer enn legespesialister fra majoritetsbefolkningen.

Powered by Labrador CMS