Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Klienter, elever eller pasienter står bak trusler og vold på arbeidsplassen

Det er sjelden at det er kollegaer eller sjefer som er opphav til trusler eller vold mot ansatte, viser tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Publisert Sist oppdatert

Vold og trusler på arbeidsplassen er fortsatt utbredt i mange yrker, og kvinner er mer utsatt enn menn.

Andelen sysselsatte som rapporterer at de har blitt utsatt for trusler eller vold på arbeidsplassen har ligget stabilt mellom 6,5−7,5 prosent siste tiårsperiode.

Det kommer fram i den nye Faktaboka om arbeidsmiljø og helse 2021 fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og i tall fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse (NOA).

Andelen som oppgir å ha blitt utsatt for vold eller trusler var 7,1 prosent i 2019. Dette tilsvarer 187.000 personer.

I alt 2,4 prosent oppgir å ha blitt utsatt for vold som har gitt synlige merker. Kvinner (11 prosent) er mer utsatt enn menn (4,2 prosent), og de yngre aldersgruppene er mer utsatt enn de eldre.

De som har blitt utsatt, rapporterer at det all hovedsak er snakk om trusler og/eller vold på arbeidsplassen fra klienter, elever eller pasienter. Det er sjelden at det er kollegaer eller overordnede som er opphav til trusler eller vold.

Disse sektorene er mest utsatt

I helse- og omsorgssektoren er forekomsten av vold og trusler høy, spesielt blant ansatte på sykehjem/pleie- og omsorgsinstitusjoner, men også blant ansatte på sykehus og i hjemmetjenesten.

Forekomsten av vold og trusler er også høy i politi og vaktyrker, blant servitører, i undervisningssektoren og i barnehage/SFO.

− Selv om enkelte episoder objektivt sett er mer alvorlig enn andre episoder, så vil den subjektive opplevelsen ha betydning for hvorvidt en person opplever negative helsekonsekvenser på kort eller lang sikt, sier Tom Sterud, forsker ved STAMI i en pressemelding.

Psykiske plager

Sterud er førsteforfatter for to nye vitenskapelige studier som bidrar til å belyse sammenhengen mellom ubehagelige konflikter, trusler/ voldshandlinger, mobbing og uønsket seksuell oppmerksomhet under arbeid og risiko for en økning av psykiske helseplager og legemeldt sykefravær.

Den første studien viste en klar sammenheng mellom uønsket seksuell oppmerksomhet, mobbing og ubehagelige konflikter på arbeidsplassen og økt risiko for å utvikle symptomer på psykiske plager over tid.

Den andre studien viste en klar sammenheng mellom det å oppleve trusler/vold, mobbing og uønsket seksuell oppmerksomhet og høyere risiko for legemeldt sykefravær året etter.

Totalt kunne henholdsvis 5 og 8 prosent av tilfellene med lavt sykefraværsnivå og høyt sykefraværsnivå tilskrives negative sosiale handlinger på arbeidsplassen.

– Studiene underbygger at det fortsatt er et betydelig forebyggingspotensial knyttet til å redusere forekomstene av disse arbeidsmiljøproblemene ute på norske arbeidsplasser.

– Slike studier er viktige fordi de peker på forebyggingspotensialet knyttet til spesifikke arbeidsmiljøfaktorer i norsk arbeidsliv.

– Dette gir et kunnskapsgrunnlag som myndigheter, parter og virksomheter kan bruke for å gjøre prioriteringer i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, sier forskeren.

Powered by Labrador CMS