Arbeidsliv

Sykepleier og medlem i Kvinneaktivistene ønsker lønnsløft for kvinnedominerte yrker.

Lønnsløft frontes på Kvinnedagen

Lønnsløft for kvinnedominerte yrker er årets hovedparole i Oslo under den internasjonale kvinnedagen. – Det er vi som har stått i bresjen under pandemien, sier sykepleier Tina Skotnes.

Publisert Sist oppdatert

Årets hovedparole i Oslo under den internasjonale kvinnedagen lyder som følger: «Kvinnedominerte yrker er samfunnets bærebjelker – lønnsløft nå!»

Innstillingen til arbeidsutvalget i 8. mars-komiteen handler om at det har blitt tydelig hvem som er samfunnets bærebjelker koronapandemien.

Det enstemmige forslaget ble frontet av den nye Oslo-fraksjonen av Kvinneaktivistene – en organisasjon som har vært aktive i Bergen i flere år.

En av grunnleggerne av Oslo- fraksjonen, Tina Skotnes, forteller over telefon at de egentlig ønsket ordet «likelønn».

– Det er bedre enn ingenting, sier Skotnes som til daglig jobber som psykiatrisk sykepleier hjå Oslo universitetssykehus.

Lønnsløft går på alle kvinnedominerte yrker som lærere, helsepersonell, førskolerelærere og renholdere.

– Det er vi som har stått i bresjen under pandemien.

Stått i frontlinjen

Folk flest har støttet sterkt opp mot helsearbeidere under pandemien. I starten vart det klapping fra balkonger, men senere krevde også mange lønnsløft for de som sto i frontlinjen av virusbekjempelsen.

– Det skjer ingenting når alt kommer til stykket – hverken innad i fagforeningene eller i lønnsforhandlingene. For å skape likelønn må man sørge for at andre yrker står på stedet hvil i lønnsforhandlinger for å bygge opp de kvinnedominerte yrkenes lønnsløft. Vi må bruke det pandemien har vist oss for det det er verdt, men jeg er ikke kjempeoptimistisk til at det vil bære noen frukter.

Hun tror dessverre ikke synligheten til de kvinnedominerte yrkene under pandemien vil føre til høyere lønn for disse yrkesgruppene. I stedet forklarer hun at de må politisk vilje til for å øke verdien på arbeidet de gjør i kroner.

– En klapp på verandaen hjelper ikke unge sykepleiere som vil inn på boligmarkedet. Penger er makt, og det har ikke disse yrkesgruppene. Men jeg mener vi absolutt må bruke dette mulighetsrommet for å presse mer på.

Skotnes håper årets hovedparole vil skape mer synlighet over pandemiens konsekvenser over folks liv, debatt om likelønn og løfte problemstillingen høyere på den politiske agendaen.

– Vi ønsker en reell likelønnspott.

Sikkerhet i jobben

Står lønn og arbeidstid i veien for rekrutteringen til kvinnedominerte yrker?

– Absolutt. Både lønn, arbeidstid og belastningen i disse yrkene er hinder for rekrutteringen. Å ta opp mye studielån for å ta en bachelorgrad til et yrke hvor man tjener så dårlig at man ikke har råd til å kjøpe seg bolig frister få unge. Å starta familie kan være vanskelig med ubekvemme arbeidstider. Så selvfølgelig stopper disse faktorene mange.

Samtidig har regjeringen etterlyst at flere må utdanne seg innen helsefaget og at det er stor sikkerhet i det å ha en jobb innenfor helsesektoren.

– Pandemien har vist oss at de med helsebakgrunn har sikkerhet i jobben sin. Du vil aldri miste jobben fordi det alltid vil være behov for deg i helsevesenet.

Problemet med sykepleierutdanningen er at det er svært populært og mange søker seg til utdanningen, men veldig mange dropper ut på grunn av belastning og dårlig lønn.

– Hadde vi behold alle, hadde vi ikke hatt så stor mangel på helsepersonell som vi har i dag. Mange klarer ikke å stå i jobb til pensjonsalder og mange bytter karriere.

Powered by Labrador CMS