Arbeidsliv

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier at målet er å få på plass en lønnsstøtteordning denne uken.

Regjeringen blir presset på å levere lønnsstøtteordning

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil bruke uken på å få på plass lønnsstøtte til bedriftene. Nå haster det, svarer Rødt og SV.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag la regjeringen fram en omfattende krisepakke for å berge næringslivet og kulturbransjen gjennom nok en runde med strenge koronatiltak.

Men én ordning lar fortsatt vente på seg: Lønnsstøtte.

– Målet er å prøve å lande det i løpet av uka, sa Vedum på pressekonferansen tirsdag morgen.

– Det haster

Det later ikke til å berolige opposisjonen, som ber regjeringen få opp farten.

– Beslutninger om å permittere skjer akkurat, da hjelper det ikke å komme med en lønnsstøtteordning mot slutten av uka, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

Også regjeringens budsjettpartner SV mener det haster.

– Det er bra at regjeringen relativt raskt legger fram forslag til støtteordninger for rammede bedrifter, men nå haster det veldig å gi folk og virksomheter trygghet rundt arbeidsplasser gjennom krisen, sier partiets nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Virke: Vi er tilgjengelige

NHO, LO og Virke har lenge etterlyst en lønnsstøtteordning som kan bidra til å hindre massepermitteringer. Regjeringen var først avventende, men snudde før helgen etter flere krisemøter med partene i arbeidslivet.

Fredag kunne verken Vedum eller næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) svare på når ordningen ville være klar.

Virke sier de er klare for å samarbeide om utformingen av en lønnsstøtteordning, men mener regjeringen har kommet sent i gang.

– Vi tror finansministeren på hans ord når han sier at han skal levere en lønnsstøtteordning i løpet av uken. Vi har levert våre innspill og er tilgjengelige hele døgnet for departementet, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen.

Nybrottsarbeid

Vedum forsvarer tidsbruken med at lønnsstøtteordningen er nybrottsarbeid.

– Når den kommer, må den være sånn at folk kan bruke den, sier han og fortsetter:

– Derfor har vi satt oss ned med partene og bruker denne uken på å utforme en ordning som vil fungere og som vil hjelpe, sier Vedum til NTB.

Vestre forsikrer om at ordningen kommer.

– Jeg er like utålmodig som bedriftene og partene i arbeidslivet, og jo snarere jo bedre. Men det er viktig å understreke at det ikke er et spørsmål om det kommer en lønnsstøtteordning. Det kommer en lønnsstøtteordning, sier næringsministeren.

Han legger ikke skjul på at det likevel kan komme permitteringer.

– Men målet med regjeringens samlede politikk er å holde flest mulig i jobb, sier han.

Powered by Labrador CMS