Arbeidsliv

INN I VARMEN: Etter et år ute i kulda, er XXL igjen tatt inn i varmen som samarbeidspartner for Nav.

Nav frøs samarbeidet i fjor, men nå tas XXL inn i varmen igjen

For et år siden brøt Nav samarbeidet med XXL om arbeidstrening etter avsløringer av kritikkverdige arbeidsforhold i sportskjeden. Nå tas samarbeidet opp igjen.

Publisert Sist oppdatert

Nav har i en årrekke hadde et tett samarbeid med sportskjeden XXL om arbeidsinkludering. Samarbeid startet i 2015 og innebærer at jobbsøkere på arbeidsmarkedstiltak har fått arbeidstrening i ulike XXL-butikker.

I januar i fjor stanset imidlertid Nav samarbeidet med XXL. Det skjedde etter avsløringer av en rekke kritikkverdige arbeidsforhold i sportskjeden.

E24 hadde blant annet avslørt at ansatte var blitt bedt om å jobbe gratis på helligdager.

Brudd på arbeidsmiljøloven

Arbeidstilsynet slo fast at XXL forholdene som var avdekket i XXL, representerte alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven. Det dreide seg blant annet om bruk av midlertidige ansettelser og mangler knyttet til varslingsrutiner, opplæring og gjennomføring av lovpålagte arbeidsmiljøoppgaver.

XXL fikk ni pålegg fra Arbeidstilsynet om å rydde opp.

Samarbeidet gjenopptas

Nå har Nav tatt XXL inn i varmen igjen, forteller E24.

– Ja, vi kan bekrefte at Nav gjenopptar samarbeidet med XXL, sier arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i Nav.

– Arbeidstilsynet har bekreftet at XXL har gjennomført utbedringene de ble pålagt, forteller Nav-direktøren til E24. Han har tillit til at XXL har ryddet opp i saken.

XXL er fornøyd

Sportskjeden er fornøyd med at partnerskapet med Nav nå igjen er på skinner.

– Vi har ventet på å komme i gang igjen med Nav-samarbeidet, og er glade for at det skjer nå. Vi ser et stort potensial i å gi arbeidserfaring, bygge kompetanse og skape flere XXL-ere, sier HR-direktør Elise Langerød i XXL i en melding til E24.

Ifølge XXL har i alt 500 personer blitt ansatt gjennom samarbeidet med Nav. I perioden 2016–2018 ble det ansatt 349 personer gjennom Nav, Av disse jobbet to av tre fremdeles i kjeden i 2019, og flere har fått lederstillinger, skriver E24.

Powered by Labrador CMS