Arbeidsliv

Et svensk selskap varsler nå at de vil si opp ansatte som ikke vil vaksinere seg mot covid-19.

Svensk selskap vil si opp uvaksinerte

Det svenske selskapet Lystra, som tilbyr brukerstyrt personlig assistanse (BPA), varsler at de vil si opp ansatte som ikke vaksinerer seg mot covid-19.

Publisert Sist oppdatert
– Er man ikke vaksinert, kommer ens nærmeste leder til å opprette en handlingsplan for en tre måneder lang periode. Der ser vi helst at individet vaksinerer seg, ellers er det risiko for omplassering eller i verste fall avskjedigelse, sier selskapets HR-sjef Jesper Gullstrand til Sveriges Radio Ekot.

Gullstrand anslår at rundt 20 ansatte risikerer å miste jobben om de ikke vaksinerer seg. Vaksinekravet gjelder for både sykehus- og omsorgspersonale, samt ansatte i administrative stillinger.

– Det er rart å lage en kollektiv oppsigelsessituasjon når det er enkelte arbeidstakere saken dreier seg om. Det høres ikke så gjennomtenkt ut, sier Lars-Sture Johansson i fagforbundet Kommunal til Sveriges Radio.

Arbeidsgivers styringsrett

Også her i Norge har vi en debatten rundt hva arbeidsgiver kan gjøre overfor ansatte som ikke vil vaksinere seg.

I en kronikk i Dagens Perspektiv nylig, hevdet daglig leder i HR Norge Even Bolstad og arbeidsrettsjurist Karin Andersen at arbeidsgivers styringsrett er større enn mange tror når det gjelder tiltak rettet mot uvaksinerte ansatte.

Powered by Labrador CMS