Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Dobling av tapte årsverk i 2020 som følge av arbeidsledighet

Koronakrisen har ført til at over dobbelt så mange årsverk gikk tapt på grunn av arbeidsledighet i 2020 enn i 2019.

Publisert Sist oppdatert

I underkant av 187.000 årsverk gikk tapt som følge av arbeidsledighet i 2020. Året før var tallet om lag 90.000.

Totalt var det nesten 790.000 årsverk som gikk tapt i 2020 på grunn av helseutfordringer og arbeidsledighet. Det er 115 000 flere årsverk enn året før.

Økningen av tapte årsverk er størst på grunn av arbeidsledighet, men langt de fleste tapte årsverkene er relatert til helseutfordringer, med i overkant av 602.000 tapte årsverk i 2020. Det er en beskjeden økning fra året før. Det er flest tapte helserelaterte årsverk blant kvinner.

Flere arbeidsledige over kortere perioder

Smitteverntiltakene i koronapandemien er hovedårsaken til doblingen av tapte årsverk blant arbeidsledige. Mange vart permitterte, og de regnes med i gruppen av arbeidsledige.

Omtrent 1,83 millioner personer er med i tall på tapte årsverk. Et tapt årsverk består gjennomsnittlig av 2,3 personer.

Til tross for at en stor andel menneske var helt eller delvis arbeidsledige i 2020, var mange av de ledige bare en kort periode, og mange var delvis ledig.

I det første året av pandemien var det stor gjennomstrømming av arbeidsledige personer. De som var tilknyttet arbeidslivet kom seg raskere tilbake til arbeid.

– Å delta i arbeidslivet er viktig både for den enkelte og for samfunnet. Vi må følge med på hvordan det går med de som står lenge utenfor arbeidslivet, og spesielt de utsatte gruppene, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Arbeidsledigheten har ført til langt flere tapte årsverk blant innvandrere enn norskfødde. Generelt er det flere arbeidsledige innvandrere enn arbeidsledige norskfødde. Noe av årsaken til at det er flere tapte årsverk blant innvandrere er de ofte arbeider i de yrkene som ble hardest råka av koronatiltaka.

Powered by Labrador CMS