Arbeidsliv

Eldre har vanskeligere for å komme tilbake i jobb etter utenforskap enn yngre, viser SSB-analyse.

Få kommer i jobb etter langt utenforskap

Personer som faller utenfor arbeidslivet blir der som oftest enten kortvarig, eller permanent, viser ny rapport fra SSB.

Publisert Sist oppdatert

Hvis du står utenfor arbeidslivet i mer enn ett år, vil du slite med å komme inn igjen.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har sett nærmere på 2,9 millioner personer som var mellom 18–66 år i 2015 og fulgt disse fram til og med 2020.

SSB har sett på over 34 400 personer som var sysselsatt , under utdanning eller på arbeidsmarkedstiltak i 2015, og som falt utenfor i minst 4 sammenhengende år etterpå.

Og: Bare 10 prosent av disse var i aktivitet igjen i 2020.

9 av 10 uføretrygdede forble utenfor

Av de som var mottakere av uføretrygd i 2015, forble hele 88 prosent utenfor hele resten av perioden. Til sammenligning var om lag en tredjedel av de registrerte arbeidsledige i 2015 utenfor bare det året, mens 11 prosent var utenfor i alle 6 årene, skriver SSB i rapporten.

– De registrerte arbeidsledige beveger seg raskere over i aktivitet enn mottakere av uføretrygd. Det skyldes at uføretrygd er en ytelse til personer med varig nedsatt inntektsevne. Lengden på utenforskap henger derfor sammen med at noen statuser er mer midlertidige enn andre, sier forsker Malin Pettersen i SSB.

222.200 personer, eller 8 prosent av personene fulgt i rapporten, var utenfor i alle 6 årene i perioden 2015–2020. De hadde følgende typiske kjennetegn:

  • Mottakere av uføretrygd

  • Aldersgruppen 50–61 år i 2015

  • Kvinner

  • Grunnskole som høyeste oppnådde utdanningsnivå og lite utdanningsbevegelser i perioden

  • Overrepresentasjon av innvandrere

Eldre har lengst vei tilbake

Det viser seg at eldre har vanskeligere enn de unge å komme seg inn i jobb, utdanning eller arbeidsmarkedstiltak etter utenforskap. De i 50-årene har en tyngre vei ut av arbeidsledighet enn de arbeidsledige i 30- og 40-årene.

Den yngste aldersgruppen (18-24 år) er den største gruppen som er utenfor arbeidslivet. Men flere av disse har «tatt seg et friår». Den yngste aldersgruppen utgjorde en mindre andel jo lengre utenforskapet varte. Knappe 5 prosent av de som var utenfor i 6 år var i alderen 18–24 år, ifølge SSB.

Powered by Labrador CMS