Arbeidsliv

NITO-advokat Fredrik Lund Skyberg.

Fikk du sparken under korona? Dette kan du ha krav på

Vær oppmerksom hvis det dukker opp en stilling du er kvalifisert til hos din gamle arbeidsgiver. Fersk regelendring gjør at du kan ha krav på stillingen i to år, i stedet for ett år.

Publisert Sist oppdatert

Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO) har laget en oversikt over det du må vite om regelendringen om fortrinnsrett.

Arbeidstakere som har blitt nedbemannet i løpet av siste halvår av 2021 på grunn av korona har ett ekstra år med fortrinnsrett.

Det betyr at du kan ha krav på nye stillinger i to år etter oppsigelsen, selv om eksterne søkere er bedre kvalifisert.

Slik går du fram

Følg med på om bedriften lyser ut stillinger, dersom du gjerne vil jobbe der.

– Har bedriften tillitsvalgte kan det være greit å holde kontakten. Man kan også følge med på LinkedIn og bedriftens nettsider eller holde kontakt med gammelt nettverk, oppfordrer NITO-advokat Fredrik Skyberg i en pressemelding.

– Hvis det dukker opp en stilling eller ansettelse som du mener at du er kvalifisert til, er det en fordel å avklare mest mulig knyttet til innholdet av stillingen, før du eventuelt tar kontakt med arbeidsgiver og fremmer et krav.

– I den forbindelse kan det være lurt å få bistand av fagforeningen din for å få råd om hvordan du bør gå fram, sier Skyberg.

Derfor ble regelen endret

Regelendringen kom på grunn av koronapandemien.

– For å unngå at bedrifter skulle kutte lønnskostnader ved å skifte ut enkeltarbeidstakere som ikke var like høyt skattet som andre, ble det gjort en endring i arbeidsmiljøloven § 14-2 (4) i fjor sommer. Det er først nå i høst og vinter at regelen kan tas i bruk, forklarer NITO-advokaten.

– Fortrinnsretten vil først og fremst være aktuell for arbeidstakere som har akseptert oppsigelsen uten å bestride den. I saker hvor det er inngått sluttavtale etter en tvist eller i frivillighet, er fraskrivelse av fortrinnsretten stort sett alltid en del av avtalen, avslutter Skyberg.

­

Powered by Labrador CMS